perjantai 30. heinäkuuta 2021

Kirkko joka lumosi


Jos Kokemäen kirkko oli pettymys (täällä), niin toinen Satakunnan kirkko eli Noormarkun kirkko lumosi minut täysin - ei niinkään ulkoa, mutta sisältä. Jännittäviä muotoja, yllättäviä värejä, kaunista valoa. Tasapainoinen, sopusuhtainen ja rauhallinen kokonaisuus - mieleenpainuva elämys.

Nykyisen kirkon paikalla ollut vanha puukirkko tuhoutui 1918 sisällissodan taisteluissa, eikä seurakuntalaisilla ollut varaa rakentaa uutta kirkkoa. Viereisen Noormarkun ruukin omistaja A. Ahlström Oy päätti 1920-luvulla rahoittaa uuden kirkon suunnittelun ja rakentamisen. Suunnittelijaksi he halusivat arkkitehti Armas Lindgrenin (1874-1929). Lindgren ehti saada harmaakivikirkon piirrustukset valmiiksi juuri ennen varhaista kuolemaansa, ja uusi kuparikattoinen kirkko valmistui 1933. Mielenkiintoinen yksityiskohta on, että kirkon pitkät penkit on valmistettu paikallisesta Noormarkun graniitista :)

Kirkon kauneuden kruunaa kuvataiteilija Lennart Segerstrålen (1892-1975) vuonna 1957 alttariseinälle maalaama fresko. Hurmaava katseen vangitsija. 

Noormarkun kirkossa rauhotuin, viihdyin ja virkistyin. Voiko maallikko kirkolta muuta odottaa.


2 kommenttia:

  1. Teidän reissukohteisiin ei tainnut kuulua Pomarkun vanha kirkko, joka on vuodelta 1802. Se on nykyisin avoinna kesäisin ja siellä järjestetään kesäjuhlia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pomarkun kirkko ei tällä reissulla osunut matkallemme. Mutta ehkä seuraavalla kerralla :)

      Poista