sunnuntai 17. heinäkuuta 2022

Turun taloja

Aurakatu 11

Pistäydyn nykyään usein Turussa. Syynä on Tyttärien muutto Naantalin Merimaskuun runsas vuosi sitten (täällä). Vähintään kerran kuussa ajelen Punavuoresta Naantaliin - päiväksi tai pariksi taikka koko viikoksi. Matkalla pysähdyn lähes aina joko Ukin mökillä Salossa tai Turussa taikka molemmissa. Ja loppumatkasta käyn vielä (lähes) aina ruoka- ym ostoksilla Naantalin S-marketissa Tuulensuunkadulla :)

Turussa olen toistaiseksi liikkunut pääosin akselilla Kauppatori - Taidemuseo, väliin on tosin tullut pistäydyttyä myös Aura-joen rannassa. Menneellä viikolla jäin Aurakadulla torin ja museon välissä ihailemaan katuremontin keskellä olevaa komeaa jugend-rakennusta, jonka seinässä lukee Handelsinstitut - Kauppaopisto. 

Luin netistä, että kyseessä on arkkitehti Eskil Hinderssonin (1869-1941) suunnittelema kivirakennus, jonka vuonna 1839 toimintansa aloittanut Turun kauppaopisto rakennutti kasvaviin tarpeisiinsa. Ruotsinkielisenä aloittaneessa opistossa ryhdyttiin 1884 opettamaan myös suomenkielellä, ja naisia opistoon oli hyväksytty jo vuodesta 1870 alkaen. Kauppaopisto toimi Aurakadun rakennuksessa vuoteen 1968 asti ja vuodesta 2008 kivitalo on palvellut Puolalanmäen lukion päärakennuksena.

Torilta taidemuseolle johtavalla Aurakadulla on muitakin komeita jugendrakennuksia, kuten museota lähes vastapäätä Aurakadun ja Torninkadun risteyksessä oleva Vuorilinna. Talon suunniteli arkkitehti Frithiof Strandell (1865-1925), jolla oli oma arkkitehtitoimisto Turussa. Nykyään Strandellia pidetään kaupungin merkittävimpänä jugend-arkkitehtina. Aurakadulla hänen suunnittelemiaan taloja on Vuorilinnan lisäksi ns. Uuden Auran talo (nro 14) ja ns. posteljooni Danielssonin talo (nro 20). 

Tunnetuin Strandellin edelleen pystyssä olevista rakennuksista on ehkä Vartiovuorenmäelle 1904 rakennettu asuintalo Hjorten (peura), jossa arkkitehti itsekin asui perheineen. Rakennuksen nimi tulee asemakaavan korttelin nimestä.

Turussa on paljon kaunista katsella ja ihmetellä. Historia havisee Suomen entisessä pääkaupungissa :)

Vuorilinna, Aurakatu 15

1 kommentti:

  1. Turku on kaunis kaupunki vanhoine rakennuksineen ja Naantali on soma kuin pienet Välimeren kaupungit. Keskimmäinen poika asuu Turussa, joten olen liikkunut siellä jonkin verran. Olemme myös risteilleet Turusta Naantaliin muutama vuosi sitten. Matka oli juuri sopivan mittainen ja laivalla oli herkulllinen buffetkattaus.

    VastaaPoista