tiistai 5. heinäkuuta 2022

Casa Haartman


Tykkään kotimuseoista, joten Casa Haartman Naantalin vanhassa kaupungissa oli kiva löytö. Äkkäsin museon, kun selailin jotain Naantali-esitettä. Tosin, kun kehuin museota Merimaskussa asuvalle Opiskelijatytölle, hän totesi että oli sitä jo keväällä minulle suositellut. Jotenkin asia oli silloin mennyt ohi korvieni. Sorry, Tyttöseni.

Haartmanin talo eli Casa Haartman oli taidemaalari, taidekriitikko ja toimittaja Axel Haartmanin (1877-1969) ja hänen vaimonsa Hedvigin (os. Stolpe, 1874-1967) koti yli 40 vuotta - vuodesta 1926 vaimon kuolemaan 1967 asti.

Haartmanit menivät naimisiin kesällä 1898 Axelin ollessa 21- ja Hedvigin 24-vuotias. Tämän jälkeen he asuivat Turun lisäksi toista vuotta Italiassa ja kymmenisen vuotta Helsingissä, kunnes 1923 muuttivat Naantaliin. Axel kävi edelleen töissä Turussa, jossa hän jatkoi opettamista ja toimi kolmekymmentä vuotta (1923-53) kaupungin taidemuseon intendenttinä. 

Lapseton aviopari oli jo elinaikanaan toivonut, että heidän kuoltuaan kotitalo irtaimistoineen säilytettäisiin sellaisenaan jälkipolville. Vuonna 1970 perustettiin Hedvig’s minne -niminen yhdistys, jonka tehtävänä oli edesmenneen pariskunnan kodin ja omaisuuden hoito. Axelin ateljeehuone talon yläkerrassa toimi vuosia tutkijaresidenssinä, kunnes vuonna 2017 yhdistys lahjoitti rakennuksen ja sen irtaimiston sekä noin 500 Axelin maalausta Åbo Academille. Säätiö kunnosti talon ja sen puutarhan, minkä jälkeen Casa Haartman avattiin yleisölle 2018 kotimuseona. 

Ulkoapäin Casa Haartman on vaatimaton, jopa tylsä kaksikerroksinen rapattu talo, mutta sisältä löytyy persoonallinen ja mielenkiintoinen kulttuurikoti, joka on täynnä väriä ja yllätyksiä ja kätkee seinien sisälle paljon taidetta ja renesanssimaista runsautta. Tavaramäärä tuntui minusta jopa liialta - liian ahtaalta ja liian runsaalta. Etenkin erilaisia tuoleja tuntui olevan kaikkialla…

Vuonna 1926 valmistuneen rakennuksen ja sen puutarhan suunnitteli Axelin ystävä, turkulainen arkkitehti Erik Bryggman (1891-1955), mutta talon sisätila ja monet kodin huonekaluista ovat Axel Haartmanin käsialaa. Rakennuksesta löytyy kaarevia oviaukkoja, holvattuja kattoja ja isännän koristelemia seiniä ja kattoja. 

Mielenkiintoinen ja hurmaava lisä Naantalin turistikohteisiin. Suosittelen lämpimästi :)

PS. Sukunimestä Haartman mieleeni tulee Helsingin Meilahdessa olevat Haartmaninkatu ja Haartmanin sairaala. Sekä katu että sairaala on nimetty kahden suomalaisen Haartman-nimisen lääketieteen uranuurtajan mukaan. Toinen on Paimiossa syntynyt Johan Haartman (1825-1887), joka oli Turun akatemian ensimmäinen suomalainen lääketieteen professori ja joka tunnetaan Suomen lääketieteen isänä. Toinen on pari vuosikymmentä myöhemmin syntynyt, suvun aateloituun haaraan kuulunut Gabriel Erik von Haartman (1757-1815), joka oli lääkäri ja tiedemies ja toimi mm. Turun akatemian rehtorina.

En löytänyt tietoa, kuuluiko Axel Haartman jompaankumpaan näistä suvuista - ilmeisesti ei…

Koristeellinen eteishalli

Holvattua lautakattoa yläkerrassa

Hugo Simberg: Axel Haartman, 1894

Axel Haartman: Omakuva, 1933

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti