sunnuntai 10. heinäkuuta 2022

Kokon pesä


Musta komea flyygeli, jonka kiiltävästä pinnasta peilautuu osa viereistä kirjahyllyä, katosta roikkuva mobile ja lähellä seisovien ihmisten ylävartaloita. Vastapäisessä nurkassa on luontoon avautuva ikkunarivi, josta valo tulvii korkeaan ja tilavaan huoneeseen. Ikkunoiden oikealla puolella on lähes seinän korkuinen piirros siipensä levittäneestä kotkasta ja vasemmalla seisoo kiehtova puuveistos. 

Olen säveltäjä ja akateemikko Joonas Kokkosen (1921-1996) kotitalossa Tuusulanjärven länsirannalla Järvenpään Vanhankylänniemessä. Talossa, jonka Kokkosen ystävä 70-vuotias Alvar Aalto suunnitteli vuonna 1969 Kokkoselle ja tämän Else-Maj -nimiselle toiselle vaimolle sekä heidän kahdelle tyttärelleen. Talossa, jonka ensimmäiset luonnokset piirrettiin läheisen Perhelän ravintolan pöytäliinaan, joka muuten on nähtävillä yhdessä talon makuuhuoneista. Talossa, joka nimettiin Villa Kokkoseksi ja jonka Järvenpään kunta osti säveltäjän perikunnalta tämän kuoltua. 

Arvokas ja kaunisääninen flyygeli on lahja Suomen Akatemialta. Luonnollista kokoa oleva kotkan kuva taas synttärilahja ystävältä, graafikko Erik Bruunilta (s.1926) - kalevalaisessa runoudessa kokko tarkoittaa kotkaa. Polttamalla patinoitu iso puuveistos on kuvanveistäjä Mauno Hartmanin (1930-2017) häälahja Kokkoselle ja hänen kolmannelle vaimolleen Anita Pakomalle vuonna 1980. Kokkonen ja Hartman ystävystyivät säveltäjän työstäessä Viimeiset kiusaukset -oopperaa, johon Hartman valmisti hirsiset lavasteet.

Sävellystyön ja opettamisen - Sibelius-Akatemiassa 1948-1963 - lisäksi Joonas Kokkonen oli parhaimmillaan samaan aikaan yli 40 instituution johtokunnassa. Hänellä oli paljon valtaa suomalaisessa musiikkielämässä, ja joku keksikin kutsua häntä musiikin Kekkoseksi :) 

Villa Kokkonen on suunniteltu isännän flyygelin ja työhuoneen ympärille. Ulkoa rakennus on verhoiltu tummalla, kapealla pystylaudoituksella, joka on lovettu tyylikkäästi. Kukkulan päälle rakennettu talo näyttää kadulta synkältä ja suljetulta, mutta aaltomaiseen tapaan se avautuu leveänä viuhkana kohti ikkunoista näkyvää Tuusulanjärveä. Eikä Aallon suunnittelemaa omakotitaloa voisi olla ilman puutarhan vesielementtiä, mikä Vanhankylänniemessä on epäsymmetrinen, kivireunainen uima-allas.

Vuosina 2009-2021 Villa oli vuokrattu pianisti Elina Viitailalle ja oopperalaulaja Antti Pesoselle. Pariskunta asui muualla, mutta he vastasivat rakennuksen ja pihan ylläpidosta sekä järjestivät halukkaille tutustumiskäyntejä ja pienimuotoisia konsertteja. 

Kesällä 2022 Järvenpään kaupunki pitää Kokkosen huvilaa avoinna yleisölle pari tuntia lauantaisin. Rakennus ja piha ovat aika huonossa hapessa ja koti oudon tyhjä, mutta etenkin Aallon arkkitehtuurista kiinnostuneille tutustumisen arvoinen

Joonas Kokkonen 59-vuotiaana 1980 nojaamassa työhuoneensa flyygeliin.

Alvar Aallon Villan ruokasaliin suunnittelemat lamput 

Villa Kokkosen sisääntulo kadulta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti