tiistai 19. heinäkuuta 2022

Savea Somerolta

Someron savea suoraan maasta

Someron seutu on (entistä) savipitäjää. Alueella on kaivettu, valettu ja poltettu savea yli 150 vuotta. Nykyisin toiminta on pienimuotoista, mutta parhaimmillaan alueella oli useita tiilitehtaita ja viisi savenvalajan verstasta, joissa tehtiin lähinnä saviastioita.

Tänä päivänä Somerolta kaivettua punasavea käyttävät pääosin enää keraamikot ja taideoppilaitokset. Savi on väriltään punaista, koska alueen maaperässä on paljon rautaa.  

Viime viikolla pääsin Lontoontytön kanssa vierailemaan edelleen pystyssä ja osin toiminnassakin olevaan Kultelan tiiliputki -nimiseen vanhaan tehtaaseen Hämeen Härkätiellä Somerolla. Lontoontyttö haki Kultelan punasavea sekä omaan että Taattisten kurssilaisten käyttöön. 

Nykyään Kultelan tehtaan ylläpidosta ja keramiikkasaven tuotannosta vastaa sivutoimisesti Anu, joka on tehtaan perustajan Urho Kankaren (1909-?) pojan tytär. Urho Kankare osti tehdasalueen 1937, mutta suuremmassa mitassa hän aloitti tiilien valmistamisen vasta sotien jälkeen. Parin vuoden päästä eli 1950-luvun alussa tiilistä siirryttiin kuitenkin tiiliputkiin, joiden kysyntä salaojaputkiksi oli alkanut lisääntyä vauhdilla.

Tiiliputkien tehdasmainen valmistus loppui 1980-luvun alussa, kun salaojaputkia alettiin tehdä muovista. Joitakin vuosia Kultelan tehtaassa valmistettiin vielä käsintehtyjä ns. antiikkitiilejä, joita käytettiin vanhojen tiilirakennusten korjaamiseen. Tehtaalta toimitettiin suuret määrät tiiliä mm. Hämeenlinnan ja Turun tuomiokirkon restaurointitöihin.

Käsintehtyjen antiikkitiilien valmistus aloitetaan sekoittamalla punasaveen hiekkaa. Saviseos isketään puumuotteihin, joissa se saa kuivua 3-4 viikkoa. Tuoreet tiilit irroitetaan muoteista ja poltetaan puilla lämmitettävissä isoissa uuneissa 1000 asteen lämpötilassa useita päiviä.

Mielenkiintoinen retki. Sain paljon tietoa tiilistä ja niiden valmistuksesta - asiasta, josta en ollut aiemmin tiennyt mitään.

Käsin lyötyjä tiilejä ja niiden puumuotteja.

Kultelan tehtaassa oli kaksi lieskauunia (kooltaan 2-4 m) tiilien ja putkien polttamiseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti