torstai 26. maaliskuuta 2020

Jään mökille - urg


Tilava mökkimme Salossa on oikeastaan aina ollut ennemmin perheemme kakkosasunto kuin tavanomainen kesämökki. Viime vuosina Ukki on jopa asunut mökillä enemmän aikaa vuodesta kuin myyntiä odottavassa Itä-Helsingin asunnossamme.

Koronapandemian alkupäivinä Ukki oli juuri siirtynyt kaupunkikodista mökkikotiin asuakseen siellä lokakuuhun asti. Oltuaan mökillä pari viikkoa tuli voimaan yli 70-vuotiaiden kotikaranteeni, joka koski myös 71-vuotiasta Ukkia. Osin Ukin karanteenin avittamana myös minä siirryin Punavuoren kodistani asumaan mökille Ukin seuraksi ja kauppakassiksi.

Eilen pääministeri antoi tiukkasanaisen suosituksen, että mökeille matkanneiden uusmaalaisten pitäisi siirtyä takaisin kaupunkikoteihinsa. Yön pähkäiltyämme päätimme yhteistuumin, että jäämme molemmat edelleen asumaan kakkoskotiimme.

Elämme täällä lähes täydellisessä eristyksessä, lähin naapuri on kilometrin päässä ja pieni, runsaan tuhannen hengen kyläyhteisö kauppoineen 7-8 kilometrin päässä. Täällä on lääniä kävellä törmäämättä yhteenkään ihmiseen, toisin kuin Helsingin suosituimmilla kävelypoluilla. Ukki hoitaa kaiken kommunikoinnin muihin ihmisiin puhelimen ja netin kautta. Ja minun ainoa lähikontakti ihmisiin - turvavälillä - on kerran viikossa tekemäni ostosmatka kyläkaupalle, josta uskon saavani kaiken tarvittavan.

Toistemme lisäksi puhumme kumpikin pitkiä aikoja puhelimessa - milloin minnekin päin Suomea tai Lontoossa asuvalle Lontoontytölle. Usein rupattelemme myös kahdelle koirallemme sekä talipalloja ja siemeniä ahkerasti syöville sinitiaisille. Jos sairastumme tai muuten tarvitsemme terveydenhuollon palveluja, ajamme autolla Helsinkiin, jonne mökiltä on noin tunnin ajomatka.

Päivä vain ja hetki kerrallansa...

12 kommenttia:

 1. Kuulostaa hyvältä ratkaisulta. Toivotaan, että kesästä tulee lämmin ja ihana. Eikös lämpö ole korona-virukselle epäsuotuisaa, joten jospa siitä syyskuulle mennessä päästäisiin. Nyt on päätelty, että pahin vaihe ajoittuisi juhannuksen tienoille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ratkaisu on ristiriitainen. Ukki ehti kuitenkin lähteä Helsingistä ja asua mökillä jo ennen Hesan koronatapauksia. Yritetään kaikki selvitä taudista ja eristyksestä.

   Poista
 2. Hyvältä kuulostava ja harkitunoloinen päätös, joten mukavia aikoja teille aitiopaikalta kevään tuloa tarkkailemaan päätyneille malliin päivä kerrallaan sitä, mitä elämä suo ja eteen tuo:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näillä nyt mennään. Aurinkoista päivää. Päivä vain ja hetki kerrallansa...

   Poista
 3. Viisaalta kuulostaa ratkaisunne. Valoisa kevät helpottaa kaikkien ihmisten oloa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viisaudesta en tiedä, mutta eletään elämäämme - kaikki.

   Poista
 4. Sen sijaan, että perheenne tartuntariskit olisivat yhdessä paikassa, ovat ne nyt sekä kaupungissa että siellä mökkipaikkakunnalla.

  Ymmärrän kyllä, miten selität tilanteesi. Näinhän tietenkin jokainen mökilleen paennut tekee.

  Teitä on vain nyt Suomessa jo kymmeniätuhansia, ellei satoja tuhansia, ja teidän mukananne niihin mökkipaikkakunnan kauppoihin ym. voi levitä ja on levinnyt virus. Nyt sinä tuot puolisosi kera Helsingistä asti tartuntariskin pieneen yhteisöön.

  Ilman ulkopaikkakuntalaisia olisivat mökkipaikkanne kaupan kävijämäärä ja siten riski pienempi.

  Jos presidentti, pääministeri, hallitus ja poliisi kehottavat jokaista pysymään kotonaan, tulkitsevat kymmenet, elleivät kohta sadattuhannet ihmiset, että minua ei kehotus koske ja että minun ratkaisuni lähteä mökille on minun päätökseni. Muut noudattakoot pyyntöjä ja ohjeita.

  Mökkinne mukaan ei lasketa kuntien hoitopaikkoja eikä mitoiteta kriisisuunnitelmia. Ne lasketaan kotipaikan mukaan.

  Kuulostaa tosi kamalalta vain jossitella, että jos sairastun, sitten palaan kotiin saamaan hoitoa. Oletko varma, että ehdit tai pääset enää siinä vaiheessa Helsinkiin? Saatkohan sittenkin hoitoa mökkipaikkakuntasi terveysasemalta - hoidon, joka kuuluisi tässä hirveässä kriisitilanteessa vain paikkakuntalaisia varten?

  VastaaPoista
 5. Inna itse vastasi yllä lakonisesti Anonyymille. Minä haluan (luonteeni mukaisesti) vähän selventää tilannetta.

  Et ehkä Anonyymi ole seurannut tätä blogia kauemmin, ehkä huomasit vain otsikon, joka tuntui provosoivalta. Ei Inna kuulu niihin, jotka ramppaisivat edestakaisin Uudenmaan ja mökkipaikkakunnan väliä, ja nythän se onkin kiellettyä. Eiköhän hänen tilanteessaan ole kaikkein järkevintä olla siellä, missä on ollut jo jonkin aikaa. Helsinkiin palatessa hän veisi nyt sinne bakteereja ja riskiryhmässä oleva miehensä jäisi toiselle paikkakunnalle ilman apua. On vain hyvä, ettei Uudenmaan aluetta rasiteta liikaa, ksoka siellä tulee pula hengityskoneista.

  Kaikessa pitää aina ajatella, mikä on järkevintä. Ei noissa ohjeissa ja määräyksissä voi ottaa kaikkea huomioon, siksi ihmisten pitää käyttää itse järkeään.
  Olen lukenut sellaisiakin saivarteluja, että voi voi, kun sairas kuukautta vaille seitsenkymppinen puolisoni nyt joutuu asioimaan ja hoitamaan kaiken minun terveen 71-vuotiaan lojuessa täällä kotona. Höh, tällainen kategorisuus on aivan naurettavaa ja sitä tekevät ehkä ne, jotka haluavat löytää kaikessa arvosteltavaa. Tulkinnan käyttö koskee myös vapaa-ajan asunnnolle jäämistä. Suomen sisäiseen matkailuun tuli kiire puuttua, kun Lappiin alkoi lentää Etelä-Suomesta lomautettua porukkaa huvittelemaan hiihtokeskuksiin ja sieltähän lähti useampi tartuntaketju liikkelle, osin sairastuttaen ihmisiä pohjoisessa, mutta myös porukoitten palattua tartunnan saaneina kotiinn ruuhkaisempaan Etelä-Suomeen. Paikallaan pysyvät, terveet eläkeläiset, myös mökeille jääneet, eivät ole uhka, vaan hyvä asia meille kaikille tässä yhteisessä kriisissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos näkemyksestäsi.

   Mietin edelleenkin kahta keskeisintä ongelmaa.

   1. Blogin pitäjien kaltaisia ihmisiä on todella paljon. Onko siis niin, että heillä on nyt suurempi oikeus toteuttaa omia suunnitelmiaan ja halujaan kuin kotonaan pysyvillä? Että muut kyllä, mutta minä en? Tämähän on tietenkin ihmisarvokysymys ja eettinen/kristillinen/moraalinen(?) ongelma, jota mm. Italiassa, Espanjassa ja Norjassa yritetään ratkoa täydellisillä kotoapoistumiskielloilla. Suomessa poliisi, presidentti ja hallitus toivovat ratkaisevansa asian ohjeilla ja pyynnöillä. Nämä ohjeilla ja pyynnöillä mökkipakolaiset pyyhkivät takapuoltaan.

   2. Blogin pitäjien kaltaisia ihmisiä on todella paljon. Onko siis mökkipitäjien kuntien vastuulla hoitaa tulevat koronaan sairastuvat/kuolevat mökkiläiset Uudenmaata selkeästi pienemmillä resursseilla? "On vain hyvä, ettei Uudenmaan aluetta rasiteta liikaa, ksoka siellä tulee pula hengityskoneista." Näinkö ei tule käymään muualla? Ihan oikeastiko ajattelette näin? Että sitten mökkipitäjien alueellisten keskussairaaloiden hengityskoneita ja kuntakeskusten terveydenhuollon resursseja riittää runsain mitoin jaettavaksi juuri mökkipakolaisille? Miten silloin käy paikkakuntalaisille, joiden mukaan on laskettu terveydenhuollon kestokyky? Esimerkiksi "raskaan tehohoidon hoitopaikkoja on noin 300" (https://yle.fi/uutiset/3-11265359), joista Lapin keskussairaalassa on 9.

   Uudenmaan karanteenin syyksi valitset hiihtokeskukset. Kuvottavia rellestäjiähän niihin viime ja toissa viikolla lenteli etelästä. Samoissa rinnekeskusten ruokakaupoissa tosin kävivät koko ajan isompana joukkona tuhannet ja tuhannet mökkipakolaiset, jotka 'vain tulivat pakoon koronaa ja jotka vain ihan erityksissä elävät, ihan terveitä eläkeläisiä ollaan tietenkin'. Ja sitten menevät ennen "eristystään" mökkipaikkakunnan lähimpään kauppaan. Näin on käynyt koko Suomen alueella - ja koska Uudenmaan kotitalouksilla on kymmeniä tuhansia mökkejä alle 2-6 tunnin ajomatkan päästä Helsingistä, koskee itse asiassa tartuntavaara pahasti juuri Länsi-, Keski- ja Itä-Suomea.

   Mitä ihmettä sinä oikein tekstisi lopussa vielä kirjoitat? Tiedätkö sinä todellakin jokaisesta mökkipakolaisesta, että eivät tartuta virusta eivätkä sairastu itse? Hei ihan aikuisten oikeasti?!

   Poista
  2. Kiitos Marjatta kommentistasi.

   Poista
 6. "Mitä ihmettä sinä oikein tekstisi lopussa vielä kirjoitat? Tiedätkö sinä todellakin jokaisesta mökkipakolaisesta, että eivät tartuta virusta eivätkä sairastu itse? Hei ihan aikuisten oikeasti?!"

  Rauhoitu, hyvä ihminen. Olet katsonut liikaa tv-uutisia ja lukenut liikaa Ilta-Sanomia. Kaikki ihmiset eivät ole sairastuneet koronaan. Kaikki ihmiset eivät joudu sairaalaankaan, saati kuole. Media on kylläkin sairastunut hyperventilointiin aiheen tiimoilta, mikä näkyy valitettavasti kansalaistenkin ja myös poliitikkojen ylireagoinnissa.

  Entä, jos kerrottaisiin, kuinka moni on parantunut? Kuinka monella se meni ohi? Tai jos kerrottaisiin – vihdoin – niistä lääkkeistä, jotka koronaan tepsivät, mutta joita syystä tai toisesta poliittiset päättäjät (puhun nyt muista kuin suomalaisista) eivät halua antaa käyttää? Tai suhteutettaisiin tilannetta esimerkiksi kausi-influenssan aiheuttamiin kuolemiin? Ei yhteiskuntaa sen vuoksi lakkauteta kuukausiksi, vaikka influenssa monen iäkkään ja sairaan kohtaloksi käykin.

  VastaaPoista