sunnuntai 23. kesäkuuta 2024

Helppoa ja herkullista


Yksi Pikkupojista täytti viime viikolla kahdeksan vuotta. Merkkipäivänä vietettiin kotona kivat kaverisynttärit, mutta sukulaissynttärit jätettiin tällä kertaa väliin. 

Tuoreen kahdeksanvuotiaan viettäessä perheineen viikonloppua Ukin mökillä päätimme sunnuntaina porukalla - sankari veljineen ja Mummi - leipoa menneen juhlan kunniaksi täytekakun. Paras tietämys leipomisesta oli Pikkupojilla, jotka ovat leiponeet useita täytekakkuja äidinäitinsä - Anu-mummin - kanssa. 

Minä olen hyvä leipomaan makeita piirakoita, mutta täytekakkua en ole varmaan leiponut - usko tai älä - koskaan. Syy tähän on yksinkertaisesti se, että esikoistyttäreni on teini-ikäisestä lähtien leiponut lähes joka perhejuhlaan herkullisia täytekakkuja. Ja iän myötä hänen kakkunsa ovat vain petraantuneen :) ”Harjoitus tekee mestarin”, kuten kahdeksanvuotias synttärisankari totesi minulle viikonloppuna, kun puhuimme hänen jalkapallon peluustaan :)

Sankari on määrätietoinen kaveri ja halusi ehdottomasti mansikkakakun, jossa päällä olisi Dumble-karkkeja. Ja näin teimme. Harmikseni olimme juhannuspäivänä syöneet kaikki tuoreet mansikat, joten kakkuun jouduimme käyttämään pakastettuja marjoja. Tosin huomasin, että survotut pakastemarjat toivat kivasti lisää kosteutta kakkuun. Ja hyvä kotitekoinen täytekakkuhan on harvoin liian kostea…

Yllättäen täytekakustamme tuli erityisen maukas ja herkullinen. Uskoakseni tähän vaikutti ensisijaisesti kaksi asiaa. Tuore kakkupohja, jonka juhannuksen aatonaattona ostin :) Salon torilta kotileipomo Tannisen myyntikojusta. Kuusi euroa 12-hengen tosihyvästä kakkupohjasta ei mielestä ollut liikaa. Ja toiseksi kerrosten riittävä kostutus, johon - pakastemarjojen lisäksi - käytin laimeaa, kotitekoista mansikkamehua.  

Kakkupohjan halkaisimme kolmeen osaa ja kosteutuksen jälkeen kahteen väliin levitimme survottuja marjoja ja kermavaahtoa, johon oli sekoitettu purkillinen Valion Keittiön sitruunalla maustettua rahkaa. Ja lopuksi pinnalle runsaasti kermavaahtorahkaa ja murskattuja Dumble-karkkeja.

Ja kaikille maistui. Jopa niin, että 12-hengen kakkupohja tuli meillä lähes syödyksi neljän aikuisen ja kolmen lapsen voimin :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti