Piilipuita, 1883. Piilipuu tunnetaan paremmin salavana :)
Viimein viime viikolla sain lähdettyä katsomaan Eero Järnefeltin maalauksia Ateneumin taidemuseoon, jonka kolmannessa kerroksessa on elokuun loppuun asti esillä yhden Suomen pidetyimmän taidemaalarin - Eero Järnefeltin - maalauksia.
Paljon maisemia - Kolin ja Savon luontoa. Paljon muotokuvia - perheenjäseniä sekä kulttuurielämän vaikuttajia ja muita merkkihenkilöitä. Maalausten lisäksi myös useita grafiikkatöitä. Ja paljon pilviä - joko pelkkiä pilviä tai maisemia joissa on paljon pilviä :) Ja minähän tykkään pilvistä. Aiemmin olen katsellut niitä lähinnä luonnossa, mutta nyt opin katsomaan niitä myös maalauksissa.
Eero Järnefelt (1863-1937) syntyi vauraaseen kulttuuriperheeseen. Hänellä oli kahdeksan sisarusta - kolme veljeä ja viisi siskoa, joista vain Aino eli vanhaksi asti. Aino (1871-1969) meni naimisiin kesällä 1892 säveltäjä Jean Sibeliuksen kanssa ja he asuivat Tuusulanjärven taiteilijayhteisössä Järnefeltien naapureina. Tällöin 29-vuotias Eero oli ollut jo kaksi vuotta naimisissa näyttelijä ja suomentaja Saimi Swanin (1867-1944) kanssa ja oli yksivuotiaan Heikki-pojan isä. Heikin jälkeen Eero ja Saimi saivat vielä Leenan, Saran, Lauran ja viimeisenä Olai-pojan vuonna 1906.
Eero Järnefeltin viimeinen suuri työ oli hänen 69-vuotiaana maalaama Johanneksen kirkon alttaritaulu (1932). Kirjoitin kirkosta blogiini tammikuussa 2021 (täällä), mutta silloin en kiinnittänyt huomiota alttaritauluun. Pitääpä pistäytyä kävelymatkan päässä olevassa kirkossa uudelleen ja katsoa Järnefeltin maalausta uusin silmin :)
Ateneumin näyttelyssä saa hyvän läpileikkauksen Järnefeltin tuotannosta. Näyttely on myös rakennettu erittäin kävijäystävälliseksi, mm. esittelytekstit ovat selkeitä ja riittävän lyhyitä. Tykkäsin tosi paljon valokuvamaisen tarkasti maalatuista tauluista. Pysähdyin lähes jokaisen teoksen edessä - katsoin, tutkin ja ihailin. Ja viihdyin :)
Ateneumin kesänäyttely on ehdottomasti käymisen arvoinen :)
Saimi 22-vuotiaana kihlajaismuotokuvassa vuonna 1889
Taiteilijan pojan muotokuva, 1897
Taiteilijan poika Heikki Järnefelt (1891-1963) on maalauksessa kuusivuotias.
Jean Sibelius, 1892
Sibelius (1865-1957) on maalauksessa 27-vuotias ja Järnefelt pari vuotta häntä vanhempi.
Kesäyön kuu, 1889
Lehmisavu, 1991
Alastonmalli ja Axel Gallen, 1887
Järnefeltin perhe valokuvattuna Alexander-isän hautajaisissa 1896.
Seisomassa vasemmalta Arvid-veli, Armas-veli sekä Eero ja Saimi.
Edessä vasemmalta Aino-sisko, Elisabeth-äiti, Ainon puoliso Jean Sibelius,
Arvidin puoliso Emmy ja poika Eero, Elli-sisko (1867-1901),
Elisabethin veli Mischa Clodt ja Kasper-veli.
… ja lopuksi pilviä - tietty :)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti