keskiviikko 5. kesäkuuta 2024

Riikinruotsalaisten kirkko


Töölössä Apollonkadun ja Minervankadun kulmassa kohoaa keltaiseksi rapattu, funkkistyylinen kirkko, jonka olemassa oloa en ole aiemmin tajunnut. Mitä rakennuksen kerran huomattuaan on vaikea tajuta. Miten selvästi näkyvä ja korkea rakennus voi muka jäädä huomaamatta…

Kyseessä on ruotsalaisen arkkitehti Tore Rybergin (1881-1962) suunnittelema Olaus Petrin kirkko, joka valmistui 1932. Ruotsin kirkko oli jo vuonna 1922 perustanut hiljan Venäjästä itsenäistyneeseen Suomeen Olaus Petrin seurakunnan, jonka tarkoitus oli huolehtia Suomessa asuvien Ruotsin kansalaisten uskonelämästä. Edelleen tämä on Olaus Petrin seurakunnan ja kirkon ensisijainen tehtävä, vaikka nykyään seurakuntaan kuuluu myös suomenruotsalaisia. Pitkään seurakunta oli myös hallinnollisesti osa Ruotsin kirkkoa, kunnes 2000-luvulla se liitettiin Suomen kirkkoon.

Kirkon ruotsalaisuus tuli minulle selväksi valokuvatessani kirkon puutarhaa ja seurakuntatalosta astui ulos kolme (ilmeisesti) kirkon työntekijää. Kun kehuin heille puutarhan kauneutta, he valistivat minua ystävällisesti suomenkielellä: ”Tämä on riikinruotsalaisten kirkko, tiedäthän…”

Olaus Petri on 1500-luvulla Ruotsissa eläneen Olof Perssonin latinalaistettu nimi. Olof Persson (1493-1552) oli vaikutusvaltainen pappi, ajattelija ja uskonpuhdistaja. Häntä pidetään myös - Suomen Mikael Agricolan tapaan - Ruotsin kirjakielen isänä. Olaus Petri kirjoitti myös ns. Tuomarinohjeet, joista on vuossatojen kuluessa tullut olennainen osa pohjoismaista oikeusperinnettä. 

Apollonkadun rinteessä sijaitseva Olaus Petrin kirkko on auki vain kirkollisten ja muiden tapahtumien aikaan, joten sisälle en tällä kertaa päässyt. Rakennus on hyvän akustiikkansa takia suosittu konserttipaikka, joten pitääpä tutustua loppuvuoden musiikkitarjontaan…

Kirkon pääsisäänkäynnin vieressä oli portti aidattuun seurakuntataloon ja sen puutarhaan. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti