perjantai 4. helmikuuta 2022

Outo odotus


Kaivopuistossa puiston Neitsytkadun puoleisessa päässä on runsaat kymmenen vuotta ollut yli kolmemetrinen naisfiguri. Kuvanveistäjä Pekka Jylhän (s.1955) kiillotetusta pronssista tehty veistos, jonka nimi on Odotus - Äidin rakkaus on suurin (2010). Raskaana oleva, nuori nainen katsoo merelle - ja odottaa.

Patsas on matalalla kalliolla ilman jalustaa, mikä sopeuttaa sen mukavasti ympäröivään puistoon. Parin metrin päässä pitsihameisesta naisesta on pronssinen pallo, jota ei heti osaa yhdistää patsaaseen. Esittelytekstin mukaan pallo on rantapallo, vaikka minusta pallo muistuttaa ennemminkin pommia.

(K-kauppiaiden) Kesko on lahjoittanut patsaan Helsingin kaupungille äitienpäivänä 2010. Jännää ja kivaa patsaassa on se, että sekä naisen onton pitsihameen että rantapallon sisään on asetettu valot, jotka syttyvät iltaisin. 

Iltavalaistusta lukuunottamatta patsas ei ole koskaan ollut makuuni. Taideteoksessa on ollut jotain hämmentävää ja pelottavaa, neuvostotaiteesta muistuttavaa…

2 kommenttia:

  1. Helsingissä on monia upeita ptsaita, mutta tämä tähyilijä "pommeineen" ei kyllä herätä esteettistä mielihyvää. Mikä mahtaa olla noiden valojen viestin sanoma?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Keskustassa kävellessä on kiva bongata erilaisia patsaita ja kotona selvittää netistä tietoa niiden tekijöistä ja historiasta :)

      Poista