perjantai 29. huhtikuuta 2016

Tanssin lumo

Tanssiopettaja Anni Heikkinen kirjoittaa paritanssista osuvasti Paritanssiblogissa, joka sisältää Oamkin opettajien ajatuksia tanssimisesta (täällä). Seuraava lainaus on Heikkisen Uskallus koskettaa ja kohdata -postauksessa vuodelta 2013:
En kuitenkaan usko, että tanssitaito on ainoa tekijä onnistuneeseen kommunikointiin tanssilattialla. Luulen, että ensisijaisesti kyse on itsensä ja toisen kohtaamisesta ja niiden asioiden hyväksymisessä, mitä kohtaaminen tuo tullessaan. Ihmisen kosketus kertoo paljon. Kosketuksella voi välittää toiselle ihmiselle monenlaisia viestejä, ja juuri siksi kosketuksen voima tulisi tunnistaa myös tanssitilanteessa. 
Parin kanssa tanssiminen saa syvyyttä, jos uskaltaa koskettaa ja tulla kosketetuksi tanssissa yleisesti hyväksytyillä tavoilla. Se, miten viejän käsi asettuu esimerkiksi seuraajan selkäpuolelle sekä se, miten kädet tuntevat toisensa, avaa tanssikokemukselle uuden oven. Mielestäni koskettaminen ja kosketuksen vastaanottaminen ovat asioita, joita voi myös harjoitella. Tanssiasento on enemmän kuin pelkkä muoto. Tanssiasento mahdollistaa sanattomien viestien kulkemisen kehojen välillä.
Kosketuksen voiman tunteminen tarvitsee kuitenkin uskalluksen kohdata sekä itsensä että tanssipari juuri siinä hetkessä. Kohtaamisen kanssa käsi kädessä kulkee myös tilanteen hyväksyminen sellaisena kuin se näyttäytyy. Joskus on hyväksyttävä, ettei itse ole valmis kohtaamaan ja koskettamaan tanssipariaan tai toisin päin. Jos uskaltaa kohdata ja hyväksyä tilanteet sellaisina kuin ne näyttäytyvät, voi tanssista syntyä kokemuksellista ja ainutkertaista lähes jokaisen tanssiparin kanssa.    
Juuri hetkessä kohtaaminen on osa tanssin lumoa. Mitä rennommin uskaltaa heittäytyä hetkeen ja läsnäoloon, sitä nautittavampaa tanssi niin tutun kuin tuntemattoman kanssa on. Sitä opetellessa...

4 kommenttia:

  1. "Kohtaamisen lumo" - hienosti pähkinänkuoressa tanssin koko idea; onnelliset me, jotka olemme sen saaneet tuntea ja kokea... Lumoa ja kepeitä vappuaskelia Sinulle:)

    VastaaPoista