tiistai 5. huhtikuuta 2016

Satuja pienimmille

Lumikki ja seitsemän kääpiötä - kirjan kuvat Champbell Grant (1909-92) - pohjautuu Grimmin satuun. Disney-yhtiöt valmisti sadusta ensimmäisen pitkän värillisen piirroselokuvan vuonna 1937.

Ostin viikonloppuna Salon torin vanhojen kirjojen myyjältä kahdella eurolla Walt Disneyn satukirjan Satuja pienimmille vuodelta 1965. Kirja sisältää parikymmentä klassikkosatua, jotka eivät kuitenkaan ole parhaimpia versioita klassikoista. Esimerkiksi iki-ihana Lumikki loppuu Disney-versiossa töksähtäen:
Jonkin ajan kuluttua kuuli naapurivaltakunnan komea prinssi matkalaisten kertovan metsässä nukkuvasta kauniista prinsessasta ja ratsasti tätä katsomaan. Nähdessään Lumikin prinssi rakastui häneen. Hän polvistui vuoteen viereen ja suuteli Lumikkia.  
Lumikki heräsi rakkauden ensi suudelmaan. Hänen unelmiensa prinssi oli kumartunut hänen ylitseen. Hän tiesi heti rakastavansa tuota nuorukaista. Hän jätti hyvästit seitsemälle kääpiölle, nousi valkoisen ratsun selkään prinssin eteen, ja niin he ratsastivat onnen valtakuntaan.
Mutta rakastan kirjan kuvitusta, ja kuvia on joka sivulla useita. Kirjan kuvat ovat Disney-yhtiöissä pitkään työskennelleiden animaattoreiden taideteoksia lähinnä 1940- ja 1950-luvuilta.

Kolme pientä porsasta - kirjan kuvat Milton Banta ja Al Dempster - on vanha satu, joka on julkaistu ensi kertaa jo vuonna 1843. Disney-yhtiöt teki kansansadusta lyhytelokuvan vuonna 1933, minkä jälkeen porsaat ja Sepe-susi ovat tulleet tunnetuksi useissa Disneyn sarjakuvissa.

Pekka ja Susi - kirjan kuvat Dick Kelsey (1905-97) - on venäläisen säveltäjän Sergei Prokofjevin (1891-1953) satu ja musiikkiteos (1936), josta Disney-yhtiöt tuotti piirrosversion vuonna 1946.

Ps. Lisäys 5.12.2016: Postaukseni on hieman tynkä ilman kirjan esimerkkejä kauniista ja herkästä kuvituksesta. Alkuperäisessä postaukseeni olin kuvannut kännykkäkameralla vanhan kirjan kuvitusta. Aika pian kuvat oli hävinneet blogistani. Liekö Disney ollut asialla, laitonta kopiointia?

8 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Kiva lukea lapsenlapsille kirjoja joista itsekin tykkää.

   Poista
 2. Ihania kirjoja! Minäkin ostin siskonpojalle kassillisen kirjoja fb-kirpulta 8 eurolla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, minullakin tulee kerättyä kirppiksiltä luvattoman paljon lastenkirjoja. Mutta onhan sitten mitä lukea...

   Poista
 3. Oho! Minulla on ollut itselläni tuo kirja lapsena. Muistin heti kuvat, vaikka en ole nähnyt kirjaa moneen kymmeneen vuoteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jännä, kun törmää lapsuutensa kirjoihin tai esineisiin, miten muistot nousee pintaan. Kun pysähtyy, niin mieleen nousee kauan unohduksissakin olleita juttuja. Ja iän karttuessa tuo piirre vain voimistuu, joten oottelehan...

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Joo, niistä tykkää niin mummi kuin pikkupojatkin.

   Poista