perjantai 10. tammikuuta 2014

Matikkaa


Tänään herkuteltiin - perinteisesti. Aamulla Hakaniemen torin ulkomyyjällä oli muhkeita mätimateita. Päivän ruokasuunnitelmat muuttuivat silmänräpäyksessä -kanafileet vaihtuivat matikkaan. Ei tarvittu muuta kuin Ukki vilkaisi sillä silmällä Mummiin, ja Mummi nyökkäsi hyväksyvästi. Madekeitto on Ukin herkkua, ja niin torikassiin katosi lähes kolme kiloa matikkaa. Ostettiin vielä hyvää keittoperunaa ja paahtoleipää, ja niin oli perjantaisen mökki-illan herkut kasassa.

Iltapäivällä ajeltiin Juniorin ja Murun kanssa mökille, jonne Esikoisen nelihenkinen perhe tuli perässä työpäivän jälkeen. Alkuillasta viisi aikuista ja kaksi pikkupoikaa herkutteli perinteisellä talviherkulla - madekeitolla ja mateenmädillä. Mäti tietenkin smetanan, sipulin ja keitetyn mateenmaksan kanssa - Äitimuorin perinneohjeen mukaan. Nam, nam!

2 kommenttia:

  1. Mennä vuosina äitini teki vielä madekeittoa. Nykyään vielä muikut ja siiat paistaa ja pitää vävyn tyytyväisenä. Madetta e en ole koskaan käsitellyt. Mies meilä kalapuolen aina hoitaa, perkkaamisesta ruokapöytään saakka. Täällä meren äärellä saa pyyntiaikaan tuoreen kalan suoraan kalamiehiltä. Muuna aikoina hankitaan kalatiskiltä. Tuoreus on tärkeää. kalaa syödään vähintään kahdesti viikossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin Ukki hoitaa kalapuolen, siis valmistuksen. Kalat ostamme torilta, josjus myös kaupan kalatiskiltä. Madekeitto on sekä Mummin että Ukin lapsuudenperheiden herkkuruokaa ja edelleen Ukki kuolaan sen perään. Nykyään valmistamme keittoa, jossa kalan ruodot on poistettu etukäteen ja ruodottomat madepalat lisätään valmiiseen keittoon.

      Poista