lauantai 25. tammikuuta 2014

Helppoa?


Iltalehden laatiman ravitsemussuositusten kansantajuisen yhteenvedon mukaan uusien ohjeiden noudattaminen näyttää tosi helpolta. Selkeä lista, mitä lisätä ja mitä vähentää. Mutta! Ruokatottumusten muuttaminen on yllättävän vaikeaa, vaikka olisi järki- tai terveysperusteita.

Lisää! -sarakkeesta syön paljon hedelmiä (pääasiassa omenia ja banaaneja - pitäisi monipuolistaa) ja kalaa (kiitos kalasta tykkäävän Ukin). Rakastan sitrushedelmiä ja hotkisin appelsiineja, mandariineja ja greippejä, mutta kun iho alkaa välittömästi kutista ja punoittaa. Ja nyt on alkanut tuntua, että jopa omenatkin ärsyttävät, etenkin silmäluomia. Harmi! Marjoja (mansikka ja vadelma) ahmin kesällä, mutta talvella niitä ei tule syötyä. Viimevuosina olen lisännyt pähkinöiden ja siementen (auringonkukka ja pinja) käyttöä - lähinnä salaatteihin ja viilin päällä. Kasviksia ja palkokasveja syön liian vähän - kukkakaalia ja herneitä kesällä ja syksyllä.

Vaihda! -sarakeen ohjeista noudatan kasviöljyjen ja levitteiden käyttöä. Kahviin laitan rasvamaitoa, muuten käytän pääosin vähärasvaisia juustoja (10-15% polar) ja viiliä. Usein sorrun tosirasvaisiin erikoisjäätelöihin (heikkouteni) ja välillä herkuttelen rasvaisilla juustoilla (luostari ja sinihomejuustot). Rakastan myös pastaa, etenkin Ukin ihania risottoja. Samoin herkuttelua vaaleilla leivillä ja pullilla (tuore iso voisilmäpulla, aah) pitäisi vähentää. Tykkään kyllä ruisleivästä, mutta viimevuosina se on alkanut ärsyttää vanhan suolistoa. Harmi sekin.

Vältä! -sarakkeen punaista lihaa syön vuosivuodelta vähemmän ja alkoholia käytän kohtuudella. Suolaa voisin edelleen vähentää. Suurin ravitsemusongelmani on rakkauteni makeisiin jälkkäreihin ja piirakoihin. Onneksi karkkeja (salmiakkikalat, susupalat) tulee napsittua harvoin. Leffaan mennessä kerään yleensä pussin varmuun vuoksi (jos herkkuhimo yllättää), mutta usein tuon sen koskemattomana kotiin nuorisolle. 

6 kommenttia:

 1. Ei niin helppoa tuo ravitsemussuositusten noudattaminen, totta!
  Aika lailla samanlaiselta kuulostaa ruokatottumuksesi kuin itsellänikin.
  Omat rasva-arvot olisi taas mielenkiintoista tarkistaa. Hieman on koholla ollut, mutta hyvän kolesterolin suhteen hyvällä tolalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla ei aikuisiässä ole ollut painon kanssa ongelmia, joten sitä on ajatellut että voin syödä mitä tahansa. Mutta nyt iän karttuessa huomaa, että pitäisi sitä laihemmankin vähentää rasvaa, sokeria ja muita ns. Nopeita hiilareita. Ei helppoa.

   Poista
 2. Yksi kohta noissa suosituksissa on sellainen, joka herättää aina syyllisyyttä: pähkinät ja siemenet. Kun ei ole tottunut syömään sellaisia, niin ne tuntuvat vain ylimääräiseltä lisältä, jota ei kaipaa.
  Suomalainen ruokavalio on kyllä aika hyvä, mutta on myös hyvä, että muistutetaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kumma, minulla on sama. Jotenkin on ollut helppoa olla ilman pähkinöiden ja siementen muka turhia kaloreita, ja nyt niitä pitäisikin sitten lisätä ja vähentää kaloreita muualta. Nuoriso on paljon tottuneempi käyttämään erilaisia siemeniä kuin minä. Hyvä niin!

   Poista
 3. Hyviä ohjeita. Minulle ei tuota pähkinät vaikeuksia. Voisi jopa sanoa, että syksyn pimentyessä syön niitä liikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pidän kyllä pähkinöistä, mutta ennen ajattelin että ne juuri ovat "turhia kaloreita" ja pyrin välttämään. Kerran opittua tapaa on vaikea kitkeä.

   Poista