Vieraillessani tällä viikolla elämäni ensimmäistä kertaa ravintola Savoyssa (täällä), häkellyin ravintolasalin kauneudesta ja levollisuudesta. Lämpimiä puupintoja, tyylikkäitä lamppuja ja keltaisia tulppaaneja. Luonnonvalon leikkiä ja viherkasvien vehreyttä. Tasapainoinen tila, jossa voi rauhoittua keskusteluun tai innostua riemukkaaseen juhlaan. Tyypillistä Aaltoa aidoimmillaan ja parhaimmillaan.
Alkujaan kauppaneuvos Antti Ahlströmin perustama Ahlström Oy rakennutti Eteläesplanadille kahdeksan kerroksisen liike- ja toimistorakennuksen, jonka ylimpään kerrokseen avattiin kesällä 1937 Savoyksi nimetty ravintola. Ahlströmien lukuisia bisniksiä en niin tunne, mutta viime kesänä tutustuin Ahlströmin suvun omistuksessa olevaan Noormarkun ruukkialueeseen (täällä) ja alueella olevaan upeaan Villa Maireaan (täällä). Arkkitehti Alvar Aallon suunnittelema huvila rakennettiin vuonna 1937 Antin tyttären Maire Gullichsenin (1907-1990) ja hänen miehensä Harryn kodiksi.
Teollisuuspalatsiksi nimetyn Espan liikerakennuksen suunnitteli arkkitehti Valter Jung (1879-1946) veljensä Bertel Jungin (1872-1946) avustuksella. Ravintolan sisustuksen ja kalusteiden suunnittelu annettiin Ahlströmien ystäville arkkitehtipariskunta Aino ja Alvar Aallolle, joita pääsi avustamaan Valterin tytär tekstiilitaiteilija Dora Jung (1906-1980).
Ravintola Savoy on toiminut samoissa tiloissa lähes muuttumattomana yli 80 vuotta. Vuonna 2019 legendaarisen ravintolan sisätilat päätettiin päivittää pitäytyen alkuperäisten suunnittelijoiden hengessä. Työhön pestattiin arvostettu lontoolainen sisustus- ja tuotesuunnittelija Ilse Crawford (s.1962) ja hänen apurikseen Alvar Aallon töihin erikoistunut suomalainen arkkitehti Tapani Mustonen (s.1961).
Uudistuksen tavoitteena oli säilyttää sisustus lähes muuttumattomana ja mm. kunnostaa ravintolan kiinteät puuosat ja alkuperäiset kalusteet, kuten Aino Aallon klubituolit ja Alvar Aallon A330S-valaisimet eli ns. kultakellot - kummatkin varta vasten Savoyhin suunniteltuja. Ja tässä onnistuttiin ilmeisen täydellisesti.
Tunnelma ravintolan pääsalissa on nostalgisen 30-lukulainen. Ahlström, Aalto ja Savoy - kova liitto, joka puree edelleen.
Savoyn ravintolasali vuonna 1938. Valokuva: Aarne Pietinen/Helsingin kaupunginmuseo
Alvar Aallon suunnittelemia A330S-valaisimia eli ns. kultakelloja alkuperäisillä paikoillaan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti