sunnuntai 6. maaliskuuta 2022

Vuoropuhelu jatkuu

Elina Brotherus & Hannele Rantala: Art Lovers in a Museum, 2020

Vuoropuhelua-näyttelyn (täällä) valokuvista ehkä useimmiten mediassa on ollut esillä Elina Brotheruksen ja Hannele Rantalan kaksiosainen yhteistyö Taiteen ystäviä galleriassa (Art Lovers in a Museum) vuodelta 2020. Myös Ateneumissa se vangitsee katsojan huumorillaan ja täyspinkillä värillään.

Teoksen ”alkuperäiskuva” on Margit Ekmanista ja Eila Marjalasta - tunnetun helsinkiläisen valokuvastudion Kuvasiskojen omistajista - kuusikymmentä vuotta sitten otettu valokuva Kungsörin kirkossa Ruotsissa. Hurmaava valokuvaajakaksikko 42-vuotiaita. Pitkä ja pätkä käsilaukut tiukasti kainalossa, kuten muumimammoilla ikään :):)

Värimuotokuvauksen uranuurtajat Margit Ekman (1919-2011) ja Eila Marjala (1919-1983) työskentelivät yhdessä perustamassaan Kuvasiskot-studiossa vuodesta 1946 Marjalan kuolemaan 1983 asti. Vielä tämän jälkeen Ekman jatkoi yksinään kuvaamista kymmenisen vuotta. 

Kuvasiskojen studiolla otettiin muotokuvia lukuista taiteilijoista ja yhteiskunnan merkkihenkilöistä, mutta myös tavallisista kansalaisista. Jälkimmäisestä mukavana esimerkkinä Vuoropuhelua-näyttelyssä on Kuvasiskojen vuonna 1954 ottama valokuva 2-vuotiaasta Hannele Rantalasta :)

Valokuvien vuoropuhelu jatkuu. Ateneumin verkkosivuilla on Hannu Aaltosen ottama valokuva, jossa Brotherus ja Rantala katsovat museossa esillä olevaa valokuvaa itsestään. Ja postaukseni lopussa on minun ottama valokuva, josta paljastuu, missä  Brotheruksen ja Rantalan valokuva on kuvattu :)

Vuoropuhelu jatkuu edelleen :):) Syntyy uusia jänniä ja odottamattomia yhteyksiä, kuten usein elämässä.

Kuvasiskot (Margit Ekman & Eila Marjala): Margit Ekman ja Eila Marjala Kungsörin kirkossa, 1961

Kuvasiskot (Margit Ekman & Eila Marjala): Hannele Rantala 2-vuotiaana, 1954

Hannu Aaltosen valokuva Ateneumin verkkosivuilla.

Sinebrychoffin kotimuseo lokakuussa 2019 (täällä

2 kommenttia:

  1. Mukava avaus ikonisista Kuvasiskoista! Niin rippi-, ylioppilas- kuin hääkuvatkin ovat heidän käsialaansa ja se oli paikka, jonne aina meni mielellään poseeraamaankin, vaikkei se muutoin ominta lajia ole koskaan ollut;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet siis lapsuudessa tai nuoruudessa ollut Kuvasiskojen kuvattavana? Jännää. Meidän keskiluokkaisessa hesalaisperheessä ei sellaista koskaan ehdotettu…

      Poista