lauantai 23. lokakuuta 2021

Mainiot montut


Mummia vietiin taas :) Opiskelijatytön ehdotuksesta lähdimme alkuviikosta lenkille Merimaskun Tilalta ”mantereen puolelle” eli Maskun Karevansuolle. Tämä oli aikeemme - toisin tosin kävi :) Tyttö oli löytänyt lenkkivinkin kesällä ostamastaan kirjasta Turun seudun luontoretkiopas (5. uudistettu p. 2021), jonka on kirjoittanut naantalilainen ympäristöekologian dosentti ja tietokirjailija Mia Rönkä apunaan Turun yliopiston eläinmuseon konservaattori Ari Karhilahti ja toimittaja Ann-Mari Rannikko. 

Karevansuo on pienehkö suoalue Valtatie 8:n eli Raumantien itäpuolella noin 15 km päässä sekä Turusta että Naantalista. Suon ja autotien väliin jää ns. Maskun Riviera. Kyseessä on harjumainen, vedellä täyttynyt hiekkakuoppa-alue, josta on lähes koko 1900-luvun ajan kaivettu valtavia määriä hiekkaa Turun, Raision ja Naantalin lukuisiin rakennushankkeisiin. Alue on pohjavesialuetta, joten kun kaivaukset yli 20 vuotta sitten lopetettiin, kuopat täyttyivät nopeasti vedellä. 

Nykyään Maskun Riviera käsittää kymmenkunta pientä hiekkakuoppa-järveä, useita pienempiä lampia ja kaksi virallista uimarantaa. Monttualueesta on tullut suosittu virkistysalue, josta uimarantojen lisäksi löytyy mm. frisbeegolfrata, valaistu kuntopolku/hiihtolatu ja eripituisia vaellusreittejä, joista tunnetuin on Karevan kierros.

Tämän kaiken tiedon luin netistä vasta, kun olimme Opiskelijatytön ja Doran kanssa palanneet takaisin. Etukäteen tiesin vain, että auton voi jättää Raumantielle näkyvän Maskun Rivieran parkkipaikan grillikioskin (suljettu) viereen. 

Perillä tutkimme karttoja ja päätimme kiertää lyhyen, kolmen kilometrin pituisen kuntopolun, joka seurasi kivasti pienten lampien/järvien rantoja kiiveten väliin kapeille kannaksille. Kuntopolku suositettiin kiertämään myötäpäivään eli Rivieran uimarannalta lähdetään vasemmalle. Noudatimme ohjetta, ja suo jäi polkumme oikealle puolelle. Eli missasimme koko Karevansuon :)

Jos haluaa kävellä suolle, parkkipaikalta tulee lähteä kuntopolkua oikealle ja lyhyen kävelyn jälkeen kääntyä ”Karevan kierros” viitan ohjaamana oikealle lähtevälle pienemmälle polulle. Karevansuo löytyy 12 kilometriä pitkän Karevan (rengas)kierroksen alusta :)

Ilman suomaisemiakin Maskun hiekkamonttualue oli upea, kaunis ja kiehtova. Vaihtelevaa, mutta helppokulkuista maastoa. Opiskelijatytön tekemät eväät nautimme auringosta nauttien, järveä ihaillen ja vesilintuja seuraten. Kerrassaan nautittava retki :)

Ehkä lähikuukausina lonkka sallii minun kiertää myös Karevan kierroksen, josta Kuhankuonon retkeilyreitistön sivuilla (täällä) kerrotaan seuraavaa:

Karevan kiero 12 km/>4 tuntia (helppo reitti)
Karevakierto -osareitin lähtöpaikka on Maskun kunnan Rivieralla, kuuluisalla uimapaikalla Humikkalantien varrella. Reitin taukopaikka sijaitsee Kullavuorella - se on yhteinen Kullaanpolun kanssa. Huolimatta sijainnistaan tiheään asutulla alueella mahtuu Karevan kiertoon hyvinkin luonnontilainen suo-osuus ja komeita metsätaipaleita. Reitin varteen sijoittuu kahvittelupaikka ja tietenkin avovesiaikaan uimamahdollisuus Rivieran santakuopilla. Aikaa Karevan kiertoon kannattaa tauot mukaan lukien varata reilusti yli neljä tuntia.

Upeita jääkautisia silokallioitaRunsaat kolme kilometriä pitkä kuntopolku kiertää ympäri veden täyttämiä hiekkamonttuja.

2 kommenttia:

  1. Mainiota, että kävely kulkee! Kerrassaan viehko ja houkutteleva reitti, jolla uljaat, majesteettiset kalliot, lammet ja kokonaisuus siivittävät askeleita...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä Maskun kävelypaikka on sopiva kaiken ikäisille tallaajille, ja varmaan parhaimmillaan näin syksyllä (ja keväällä) kun innokkaat uimarit ovat jo vetäytyneet uimahalleihin :)

      Poista