maanantai 22. joulukuuta 2014

Toka baletti


Balettinen viikonloppu: lauantaina Pikkupojan kanssa Kansallisoopperan Pähkinänsärkijä (täällä) ja sunnuntaina Esikoisen, Opiskelijatytön ja Äitimuorin kanssa Finnkinon välittämä Bolshoi-teatterin Pähkinänsärkijä suorana lähetyksenä Moskovasta. Sama Tshaikovskin jouluinen baletti, mutta eri koreografiat.

Kansallisopperan esittämän Pähkinänsärkijän (ja hiirikuningas) koreografian ovat tehneet (1996) Toer van Schayk ja Wayne Eagling alunperin Hollannin kansallisbaletille, kun Bolshoin Pähkinänsärkijän koreografia on venäläisen Juri Grigorovitshin tekemä (1966). Koreografiat eroavat mm. siinä, että hollantilaisten versiossa lähes puolet tanssijoista on lapsia, jolloin liikkeetkin pitää olla helpompia kuin aikuistanssijoiden venäläisversiossa, jossa on huomattavasti enemmän mm. vaativia parisooloja. Hollannin versiossa hiirikuninkaalla ja hiirien armeijalla on paljon merkittävämpi rooli - mikä tekee siitä myös tapahtumarikkaamman - kuin venäläisessä versiossa.

Bolshoin Pähkinänsärkijä oli mykistävän upea. Lavastus ja puvustus oli toteutettu viimeisen päälle ja tanssijat olivat henkeäsalpaavan taitavia. Mariena (Klaarana) tanssi 29-vuotias Anna Nikulina ja prinssinä taitava Denis Rodkin. Tykkäsin tosi paljon.

Finnkinon elokuvateattereissa ympäri Suomea voi balettiesitysten lisäksi nähdä suorana upeita klassikko-oopperoita New Yorkin Metropolitan-teatterista ja tunnettuja teatteriesityksiä Lontoon huipputeattereista. Liput noin 20-30 euroa. Hieno mahdollisuus nähdä kansainvälisiä huippuesityksiä! Esimerkiksi katsomamme Pähkinänsärkijä esitettiin suorana tai nauhoitettuna (aikaerot) 50 eri maassa ja noin 1000 elokuvateatterissa ympäri maailmaa.

2 kommenttia:

  1. Kuulostaa ihanalta! Täytyy laittaa itsellekin ohjelmistoon nuo suorat lähetykset ympäri maailmaa. Meillä kun aika kuluu nykyisin aika lailla muissa puuhissa. Mutta aika aikaa kutakin.

    VastaaPoista