tiistai 2. joulukuuta 2014

Kennedy kummittelee

USA_0501.jpg - Presidentti ja rouva Kennedy sekä ulkom. Dean Rusk vastaanottamassa presidentti ja rouva Kekkosta heidän saapuessaan viralliselle valtiovierailulle 1961.

Teemalta tulee tänään kolmas osa neliosaisesta, vuonna 2013 valmistuneesta Kennedy-dokumentista. Kaksi aiempaa osaa ovat sisältäneet kasapäin vanhoja, mielenkiintoisia video- ja uutisfilmejä sekä sukulaisten, historioitsijoiden ja aikalaisvaikuttajien haastatteluja. 

Katson ja luen mielelläni Kennedyistä kertovia dokumentteja, filmejä ja kirjoja. Tähän vaikuttanee ikäni - olin 11-vuotias Kennedyn murhan aikaan - ja isäni perintö. Isäni oli eräänlainen Kennedy-fani. Hän seurasi tarkkaan presidentti John F. Kennedyn (1917-63) elämää ja myöhemmin murhatutkimusten edistymistä. Uskon, että isäni mielenkiintoon vaikutti merkittävästi se, että isäni työskenteli vuosina 1957-58 tutkijana Minnesotan yliopistossa. Isäni oli tuolloin vähän yli 30-vuotias ja Kennedy moderni, nuoriin vetoava 40-vuotias senaattori. Kennedy oli jo kerran pyrkinyt demokraattien varapresidenttiehdokkaaksi vuoden 1956 vaaleissa siinä onnistumatta ja isäni Amerikan vuosina hän petasi aktiivisella politikoinnillaan vuoden 1960 presidenttiehdokkuuttaan.

Eli illalla tiedossa ensin Downton Abbey ja sitten nauhalta John F. Kennedy.

2 kommenttia:

  1. Olin nuori opiskelija syksyllä 1963. Oli perjantai-ilta. Radiossa oli tuohon aikaan toivekonsertti "Kaleidoskooppi", se oli kai jonkinlainen kevyen musiikin top-ten-katsaus kerran viikossa, perjantai-iltaisin. Tuona kohtalokkaana iltana se keskeytettiin ja ilmoitettiin Kennedyn kuolemasta. Jäi mieleen, pysyvästi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä olin , kuten kerroin, 11-vuotias, mutta muistan isän levottomuuden. Minä muistan, kun ajoin yksin autoa iltapäivällä syyskuussa, kun ensitiedot WTC-tornien lentokonetörmäyksistä tuli. Menin työpaikalle ja ihmettelin kun ihmisiä ei kiinnostanut. Vähitellen alkoi sitten kiinnostamaan...

      Poista