torstai 6. marraskuuta 2014

Miksi Aira?


Lokakuun lopussa Hesarin välissä jaettiin Mediaplanetin ilmoitusliite Terveenä työssä, jonka kannessa oli Ekku Peltomäen ottama iso kuva Aira Samulinista. Tykkään Airasta tai ainakin hänen mediakuvastaan. Tykkään myös hänen nuorekkaasta pukeutumisesta ja rohkeasta esiintymisestä. Mutta miksi 87-vuotiaasta hyväkuntoisesta ja vetreästä naisesta julkaistaan lähes tunnistamaton kuva? Vaikea uskoa, että 87-vuotias Aira on luonnossa samannäköinen kuin kuvassa. Tai sitten hän on. Tai kuva on vanha. Tai kuvaa on voimakkaasti käsitelty. 

JOS valokuva ei ole totta, en ymmärrä miten se edistää meidän vanhenevien naisten etua, terveyttä tai hyvinvointia. Lähes 90-vuotias nainen esitetään kymmeniä vuosia nuoremman näköisenä. Minä - Vanheneva nainen - toivoisin löytäväni esikuvia vanhoista, ulkonäkönsä kanssa tasapainossa olevista ikänaisista. Leikeltynä tai ilman - sitä en kritisoi - sen jokainen valitsee itse. Mutta valokuvan silottelua en ymmärrä.

Tai sitten olen täysin väärässä ja kuvassa on todellinen Aira.

10 kommenttia:

 1. Olet oikeassa Inna, ei ole Aira!

  Minä ihmettelin samaa naisten halveksuntaa tällaisella kuvankäsittelyllä ( mitä muuta se on, kelpaisit, jos olisit tällainen!) viimeksi, kun Kouvolassa oli tapahtuma nimeltä Senioreiden suhinat, johon oli kutsuttu tähdeksi ja vetonaulaksi Pirkko Mannola. Joka puolella oli isoja mainoksia kolmikymppisen näköisestä, lähes tunnistamattomasta naisesta. Lavalla oli ikäänkuin tämän naisen ryppyinen 75-vuotias mummi. Pirkon asenne oli ihan hassu, heitteli koipeaan olkapäälle ja vakuutti, itseään nuoremmille ihmisille, että älkää te tehkö tätä, esiintyi ylipirteänä ja superterveenä. Yleisö olisi hyötynyt paljon enemmän siitä, että hän olisi kertonut krempoistaan ja ollut normaalimpi vanha ihminen. Mitään henkistä tuollaisista tapahtumista on tietty turha odottaakaan. Pistäydyin vain muun asioinnin ohessa.

  Miksi vanhoja ihmisiä aina kehutaan nuorekkuudesta? Miksi ei saa olla arvokkaasti vanha? Minä olen ihan mielenosoitukselliseti antanut hiusteni harmaantua. Jos miehet ovat sharmantteja harmain hiuksin, niin miksi naiset ovat samanvärisinä säälittäviä ja ohikatsottavia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "naisen ryppyinen75-vuotias mummi" Hyvin sanottu. Eli elävässä elämässä nainen näyttää omalta isoäidiltänsä. Aika karmeaa. Minustakin usein tuntuu, että aamupeilistä kurkkaa mummoni enkä minä. Opettelen kuitenkin hyväksymään itseäni ja rakastamaan itseäni vanhenevana ja ikäiseni näköisenä. Uskon että samaa prosessia läpikäy monet ikäiseni eikä sitä edistä se, että media haluaa nuorentaa kaikkien ikäinaisten valokuvat. Tosin tapahtuuhan tätä nuorempienkin kohdalla.

   Poista
 2. Samoin ajattelen.
  Viime aikoina olen nähnyt jossain lehdessä, ehkä oli ET-lehti ehkä joku muu, jossa on ollut aivan ihastuttava kuva ikäladysta. En edes tiedä, mikä mainos on kyseessä, kasvot valloittavat,silmät tuikkivat ja ryppyjä on.
  Totta, että ikä näky meissä kussakin eri tahtiin, muttei 90- vuotias voi näyttää viis tai kuuskymppiseltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toki vanhenemme eri tahtia jo perimämmekin perusteella. Ja hyvä että pidämme itsemme hyvässä ja vetreässä kunnossa. Kuka tykkää koreilla vaatteilla ja meikeillä, niin siitä vaan, sitä en kritisoi, mutta Jättäkää mummojen valokuvat rauhaan!

   Poista
 3. Katselin samaa kuvaa Hesarin sivuilla, ja ihmettelin miehelleni, että miks Aira on ihan eri näköinen tässä ,kuin luonossa.
  Vai onko hänelle tehty kirjaimellisesti iso nuorennusleikkaus??
  En tykkää myöskään tällasista kuvanmuokkauksista, jos siittä on kysymys tässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi, Harakka. Ihminen on kaunis monenikäisenä, moninaisena ja elämän muovaamana. Ajatuksella otetuissa ja kohdetta kunnioittavissa valokuvissa tämän annetaan näkyä. Antakaa Airan olla itsensä myös valokuvissa!

   Poista
 4. Maailmalla on joku todella kaunis vanha nainen, joka tekee edelleen mallin töitä, olikohan italialainen. Pitkät harmaat hiukset ja solakka vartalo, kasvot ilman mitään käsittelyjä, ei paljon edes meikkiä. En nyt muista nimeä. Sellaisia lisää!
  En ymmärrä, miksi teinilook on niin haluttavaa, olisi edes tyylikkyys. Sinikka Sokka oli jossain mainoksessa jalat ristissä revityissä farkuisa ja teinitennarit jalassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ja Suomesta muistuu Birgitta Ulfsson (vaikken olekaan nähnyt aikoihin kuvia). Raportoin sunnuntaina, miten on, sillä menen katsomaan hänen tarinointia Kansalliseen sunnuntai- iltapäivällä. Palaillaan! Ja Merete Mazzarella!

   Poista
 5. Samaa mieltä. Miksi pitää muunnella, kun Aira on kuitenkin luonnossa vanhan näköinen .. ts ikä näkyy. Se mikä tekee nuoreksi on sirrit nauravat silmät ja olemus. Mutta ikääntymiselle ei voi mitään, ei kait kenelläkään nyt niiiiin hienoja geenejä ole että liki 90:nä näyttää 50 vuotiaalta tai nuoremmalta. Ja paljoltihan kaikki on geeneistä kiinni.
  Ollaan me meitä, kukin omalla tavallaan.

  VastaaPoista
 6. 87-vuotiaalla ikä näkyy - varmasti, kun se näkyy jo 62-vuotiaalla, vaikka aika hyvät geenit onkin. Tänään muuten Hesarissa oli Pekka Vennamon 70-vuotishaastattelu ja kuva. Vanhalta näytti, vähintään 70 vuotiaalta. Ainakaan ei oltu siloiteltu....Kaunis vanha mies. Oli vaan outoa, kun viimeksi oli nähnyt paljon nuorempana.

  VastaaPoista