sunnuntai 9. marraskuuta 2014

Birgitan nauru


Hohtavan valkoinen tukka. Hyväntahtoinen nauru. Silmätkin nauravat ja vilkuilevat yleisöä, kädet huitovat puheen tahtiin. Jokainen kysymys innoittaa Birgitan vuolaaseen muisteluun, joka toistuvasti keskeytyy ihanaan nauruun. Välillä hän hykertelee kuin pikkutyttö. "Sanoinko liikaa? Oliko liian paljastavaa? Eteninkö liian nopeasti?"

Suojattu lapsuus armeijan palveluksessa olleen isän mukana kasarmeilla ympäri Suomea, kostea nuoruus Helsingissä tulevien kirjailijoiden köörissä, parikymmentä luovaa vuotta Lilla Teatterissa ja muutto Ruotsiin 1981. Bo Carpelan, Lasse Pöysti ja Vivica Bandler. Myöhäinen kasvaminen vahvaksi itseensä luottavaksi "vulgääriksi" näyttelijäksi.

Sattumalta kaksi ihanuutta peräkkäisinä päivinä. Eilen Ilta Eskon kanssa (täällä) ja tänään Matinea Birgitta Ulfssonin kanssa. Runsas 1,5 tuntia hersyvää muistelua elämästä, urasta ja teatterista. Ja välissä ronskia laulua ruotsinkielellä. "Pakkoruotsilla pärjäätte eikä kaikkea tarvitse sanoilla ymmärtääkää, aistikaa fiilistä", opasti Birgitta kuuntelijoita. Menossa mukana teatterinjohtaja Mika Myllyaho ja pianisti Lowe Petterson. Eli sama konsepti kuin Eskon jutussa. Se toimii, joten lisää tällaista!

Tässä ikänainen makuuni. Kaunis ja hullutteleva 86-vuotias. Ja onnellinen, kuten Birgitta vastasi Myllyaholle, kun tämä kysyi: "Mitä sinulle tänään kuuluu?"

3 kommenttia:

 1. Hyvä vertailla tuohon muutama päivä sitten kirjoittamaasi Miksi Aira -postaukseen.
  Ihana Birgitta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Birgittaa oli kiva kuunnella ja katsella. Aira-postauksen jälkeen olen oikein alkanut katsella lehtiä sillä silmällä. Ja löytyyhän niitä ulkoiselta olemukseltaan minunkin makuuni olevia ikänaisia - paljonkin. Kirjailijoissa mm. Eeva Kilpi ja 90-vuotias Kirsi Kunnas. Politiikasta lehdessä vilahti Tarja Cronberg ja Tellevo Koivisto. Ja paljon muita....

   Poista
  2. No niin, nuo nuorennetut ovat julkkiksia, muodin alalla olevia tai näyttelijöitä ym. jotka ovat työnsä puolesta paljon esillä.

   Poista