sunnuntai 2. marraskuuta 2014

Joulukukkia?


Joulunpunaisia tomaatteja! Vielä marraskuussa Esikoiselle ostamani pensastomaatit tuottavat kasapäin satoa. Olivat kesän Esikoisen aurinkoisella parvekkeella, mutta syyskuun lopussa tyttö toi ne Mummin lasikkoon suojaan yöpakkasilta. 

Ostin taimet kesän alussa Salon torilta yhdeltä suosikkimyyjistäni. Hän jatkaa vihannesten, taimien ja valmistamiensa kivojen koriste-esineiden myyntiä äitinsä jalanjälkiä. Ostaessani taimia myyjä kertoi, että lajiketta on aikaisempina vuosina kovasti kehuttu. Ensi keväänä kehun minäkin ja ostan useamman.

Joulukaktus! Ostin vaatimattoman valkokukkaisen kaktuksen viime jouluksi komean kukinnan takia. Kukkien kuihduttua rumilus on könöttänyt keittiön hyllyllä saamatta huomiota. Nyt kaktus tuntuu aistivan joulun lähestymisen, sillä jokaisen lehden päähän on puhjennut nuppu. 

Punaista ja valkoista kehiin ja Joulun odotus voi alkaa!


Hakiessani netistä tietoa kaktuksen hoidosta, tajusinkin, että valkokukkainen kaktukseni on marraskuunkaktus eikä joulukaktus. Harmi!

Aitoja joulukaktuksia löytyy - netin mukaan - enää kotien ikkunoilta. Joulukaktuksen lehdet ja kukat roikkuvat alaspäin ja lehden reunat ovat sakarattomat. Kaupoissa myytävät lehtikaktukset ovat nykyään pääosin marraskuunkaktuksia, joka on joulukaktusta pienikokoisempi ja kukkii loka-marraskuussa. Sen lehdet ja kukat kasvavat hieman pystyyn ja lehdissä on terävät sakarat. Lisäksi opin, että kaupoissa myydään jalostettuja pääsiäis- ja helluntaikaktuksia, joiden lehtien reunat ovat piparkakkumaisia, kukat erilaisia ja kukkimisaika keväällä.

Molemmilla kaktuksilla on kaksi lepokautta, kukinnan jälkeen ja loppukesällä. Lepoaikana kastellaan harvoin. Kasteluravinteita annetaan huhti-heinäkuussa. Kun kukinta on alkanut, kasvia ei saa siirrellä eikä käännellä. 

Täytyypä kysellä Salon torin yksityisiltä taimi- ja kukkamyyjiltä, jos joltakin myyjältä vielä löytyisi aitoja joulukaktuksia. Se tuntuu niin mummilamaiselta ja "oikealta".

7 kommenttia:

 1. Siellä Salon torilla on ilmeisesti hyviä taimimyyjiä tai sitten te kaikki olette ostaneet taimia samalta myyjältä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hypetän aina Salon toria! Tietyt taiminyyjät ovat tosi asiantuntevia ja opastavat mieluusti. Ja valikoima on runsas ja hyvälaatuinen. Ja kahvilat ja niiden tuotteet ovat vertaansa vailla. Vaikka Hakaniemen torista tykkäänkin, en käsitä miten kuppilat viitsivät myydä niin huonoja sämpylöitä.

   Poista
 2. Joulutomaatit! Hienoa! Olisipa koko talvi näin leutoa. No, jouluaattona saisi hiutailla vähän lunta, joka sitten koristaisi puun oksia loppiaiseen asti. Sitten saisi tulla pajunkissat ja pääsiäiskaktukset. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottamasi vuodenkulku sopisi minullekin. Toisaalta lumi valaisee niin valtavasti, että voisihan se sataa vaikka nyt marraskuussa. Mutta ne loskakelit ovat kaikest kurjimpia: pimeetä märkää. Mutta siellä Itä-Suomessa on varmaankin selkeämmät vuodenajan vaihtelut kun täällä pääkaupunkiseudulla. Viimevuonnahan ei ollut lunta nimeksikään.

   Poista
  2. Kyllä täällä on alkanut mennä ihan samanlaiseksi. Viime talvi oli yhtä syksyä. Kainuussa oli pitkät ja kylmät talvet ainakin siihen asti, kun muutimme vuonna 2000. Eräänä syksynä potkuttelin syyslomalla potkukelkalla turkki päällä. Turkki oli Rodoksen höpsähdykseni, jonka sitten myin pois, kun valistuin.
   Minä en viitsi ulkoilla, jos on kylmä. Nämä kosteat, lämpimät kelit ovat hyviä lenkkikelejä.

   Poista
  3. Joisaalta muistahan, että sitä ennen oli kaksi tositosi lumista talvea. Joten variaatota on!

   Poista
  4. Totta! Helsingissä oli enemmän lunta kuin Kainuussa ja Lapissa, ja murtomaahiihto tuli taas muotiin. Täällä näkyi potkukelkoja kulkuvälineinä. Eivät ole talvetkaan tovereita!

   Poista