tiistai 11. marraskuuta 2014

Hidas valssi

Eilen viimein pääsin flunssan jälkeen tanssitreeneihin - hidasta valssia alkeisjatkossa. Hyvin jaksoin, vaikka poissaolon huomasi. Helpoimmat askelkuviot hallussa, seuraaminen pääosin kohdallaan, mutta rentoutta puuttuu. Aika tikkana vielä mennään. Fiilistelyä kehiin, Mummi!

Aloitettaessa naisen oik kylki on miehen navan kohdalla. Nainen katsoo miehen oik korvan ohi hieman omalle vasemmalleen. Usein otetaan aloitusaskel, jonka nainen ottaa oik eteen viistoon mieheen nojaten ja se kestää yks, kaks, kol ja vasta tämän jälkeen lähdetään etenemään.

Yks, kaks kol, yks, kaks, kol. Taakse, sivulle, yhteen. Nainen aloittaa vas taakse. Sivulle mennessä oik jalka kiertää vas seisovan kautta ja vas jalka vedetään lattiaa pitkin oik viereen. Sivulle liikuttaessa pää jää jälkeen ja menevä kylki venyy. Kakkosaskel on pitkä, ykkösen pituinen tai pidempi. "Valssissa ykkösaskel on tärkein, mutta hitaassa valssissa kakkosaskel", opastaa Maija.

Maijan mukaan: "Mies aloittaa valssin oikealla kädellä". Eli miehen ohjaus on tosi tärkeä. Hitaassa valssissa nainen etenee vas taakse, oikea viistoon taakse ja vas viereen, minkä jälkeen oik taakse linjassa ja vas viistoon taakse jne.

Pirjo opetti käännösten lisäksi jo joitakin kiemuroita. Etenevässä valssissa nainen pyörähtää oik kätensä alitse joko oikean tai vasemman kautta tahdin lopussa viis-kuutosella. Toinen kiemura: miehen oikean käännöksen jälkeen (yks, kaks, kol) liikutaan vastakkain nainen oik kylki edellä oik jalalla ja vas jalka vedetään hitaasti viereen katse kohti vas jalkaa (yks, kaks, kol), sama toistetaan (yks, kaks, kol), minkä jälkeen valssia jatketaan nainen vasemmalla jalalla taakse viistoon. Ja kolmantena kehräkäännös, jossa pysähdytään vitoselle ja vaihdetaan suuntaa. Kehräkäännös sujui Mummilta upeasti hyvän viejän viennissä - sain jopa kehuja.

Hidas valssi on nimensä mukaisesti hidas ja viipyilevä, mikä tekee siitä kauniin, tunteikkaan ja nautittavan.

8 kommenttia:

 1. Ihana kaunis hidas valssi <3 Paljon onnistumisen elämyksiä ihanan lajin parissa! nm. 10 vuotta kilpaa tanssinut :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun olen blogimaailmasta löytänyt muitakin tanssi-ihmisiä. Kiva saada kommentteja teiltä konkareilta. Kateellisena aattelen, että toiset ovat löytäneet tämän ihanan maailman jo vuosia vuosia sitten. Mutta kiva se nyt vanhanakin viiletellä...

   Poista
 2. Lempitanssini. Ja pian siitä tulee sinunkin.
  Muistan kauan kauan sitten kun eron jälkeen lähdin tansseihin, eikä mulla ollut sen kummempaa tietoa eri lajeista. Ts. ihmeteltiin kulloisenkin partnein kanssa välillä, kuinka onkin hidas valssi, tätä on tosi vaikea tanssia... heh. Aikaa myöten selvis hitaan valssin salat, eikä sitä kertakaikkiaan voikaan mennä tavallisen valssin askelin tai tahdilla.
  Kivasti kerrot askeleet, on oppi mennyt päähäsi, seuraavaksi sitten ne meneekin luuhun, eikä niitä sen jälkeen enää ajattele.
  Sanot, että teillä opetetaan, että naisen oikea kylki on miehen navan kohdalla. Kilpatanssissa taas navat on keskenään vastakkain ja kropat tekee yhdessä niitä swingejä. Minusta tuntuisi hassulta tanssia niin kuin teille opetetaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeilenpa napa napaa vasten...Kiitos taas kommenteistasi. Hidas valssi jos joku vaatii hyvän viejän ja kokemattomampikin voi nauttia ja pikkusen löytää valssin huumaa.

   Poista
 3. Kaunista katsella, kun osaajat tanssivat. Kokeilin opetella, se siitä, oppimatta jäi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alku on haastavaa, olen samaa mieltä. Sitkeyttä, intohimoa ja myös toistuvan epäonnistumisen sietämistä se vaatiii. Ja varsinkin, kuten minulla liikkumisen viehkeys ei ole sisäsyntyistä, niin tanssin sisäistäminen vaatii valtavasti körsivällisyyttä. Ja kestää. Mutta uuden oppiminen vanhempana tuntuu ihanalta...

   Poista
  2. Eilen hitaan valssin opetusta ennen varsinaisia tansseja. Olen näköjään n.20-vuotta ottanut huomaamattani liian lyhyen kakkosaskeleen. Eilinen parini sen minulle sanoi ja se oli hyvä, että voin yrittää korjata tämän asian. Toinen asia oli, että minun on pidettävä oikealla kädelläni kovempi vastus. Tätäkin asiaa yritän nyt vastaisuudessa, vaikka toiset miehet ovat kyllä maininneet, että minun pitäisi rentouttaa oikea käteni.

   Poista
  3. Eilen hitaan valssin opetusta ennen varsinaisia tansseja. Olen näköjään n.20-vuotta ottanut huomaamattani liian lyhyen kakkosaskeleen. Eilinen parini sen minulle sanoi ja se oli hyvä, että voin yrittää korjata tämän asian. Toinen asia oli, että minun on pidettävä oikealla kädelläni kovempi vastus. Tätäkin asiaa yritän nyt vastaisuudessa, vaikka toiset miehet ovat kyllä maininneet, että minun pitäisi rentouttaa oikea käteni.

   Poista