tiistai 23. syyskuuta 2014

Tädeille piirakkaa


Äitimuori täytti alkukuusta 86 vuotta. Synttäreitä juhlittiin kauniina syyssunnuntaina Poikakaverin sekä Siskon ja Veljen perheiden kanssa. Minun synttärilahjani oli lupaus auttaa Äitimuoria kahvittamaan kotonaan kaksi yli 80-vuotiasta sisartaan. Tänään lunastin lupaukseni, kun nuorin sisko (80v) saapui míehineen Turusta ja Äitimuorin Poikakaveri haki toisen siskon (84v) parin kilometrin päästä.

Aamulla valmistin kukkakaalisosekeiton (Mysi Lahtisen yksinkertainen, mutta hyvä ohje) ja sienipiirakan (Pieniä timantteja -blogin ohjeen mukaan täällä). Suppilovahverot jouduin vaihtamaan kanttarelleihin ja piirakkapohjaksi valitsin Esikoisen suosituksesta pakastetun Sunnuintain ruisperunataikinan.

Täytettä varten paistetaan 1 litra paloiteltuja sieniä tai 3-4 dl pakastettuja, 1 sipuli, pala purjoa ja 1-2 valkosopulin kynttä. Lisätään 1 dl kuohukermaa (vaahdotettuna), 1 muna, 150 g yvää juustoraastetta, 1 tl suolaa, 1 tl timjamia ja 1 tl rouhittua mustapippuria. Täyte kaadetaan esipaistetun pohjan päälle ja jatketaan vielä paistamista 225 asteessa 15-20 minuuttia.

Jälkkäriksi leivoin Mummin perinteisen ja Äitimuorin rakastaman puolukkapiirakan, joka syödään aidon vaniljajäätelön kanssa. "Pullaa ilman minä en juhli", sanoi Äitimuori - kuten ennen jokaisia sukujuhlia - ja sulatti pakkasesta pullapitkon palan, joka oli jäänyt yli alkuperäisiltä synttäreiltä.

Puolenpäivän aikaan vein tarjoilut Äitimuorin ja Poikakaverin kotiin Tapiolaan ja autoin pöydän kattamisessa. Poistuin sopivasti ennen kahta ja jätin puheliaat sisarukset herkuttelemaan ja juhlimaan keskenään. 

2 kommenttia: