lauantai 12. heinäkuuta 2014

Pysähdys Paimiossa


Eilisellä Turkku-reissulla Ukki keksi, että pistäydytään katsomaan Paimion sairaalaa - vuonna 1933 valmistunutta Alvar Aallon helmeä. Keskellä hoidettua mäntymetsää kohoaa runsasikkunainen linjakas entinen tuberkuloosiparantola, jossa tällä hetkellä toiminee MLL:n kuntoutussäätiö kursseineen. Aiemmin sairaala-alueella on vuosia järjestetty opastettuja kierroksia, mutta kuntoutussäätiön muuton jälkeen opastukset lienevät loppuneet. Saimme kuitenkin rauhassa kierrellä sairaalan pihalla ja kurkistaa sisääntuloaulaan ja alakerran ruokalaan.

Valo, aurinko ja ilma kaunistaa rakennukset ja parantaa potilaat - Aallon johtoteemat sairaalan sunnittelussa. Nämä toteutuvatkin rakennuksessa enemmän kuin hyvin. Valo ja aurinko tulvii sisätiloihin ja mäntymetsän raikas ilma yläkerrosten isoille parvekkeille (joilla tubipotilaita 1930- ja 1940-luvuilla makuutettiin useita tunteja päivässä ympäri vuoden, talvella makuupusseissa). Sisätilojen harmoniset värit - valkoinen, harmaa, keltainen, turkoosi ja musta - luovat iloa ja levolliset muodot rauhaa. Vihreät ja oranssit ulkomarkiisit rikkovat sopivasti symmetrisiä ikkunaseiniä ja pyöreä tekolampi hoidetun nurmikentän keskellä yllättää.

Poikkeamat tutuilta reiteiltä yllättävät yleensä iloisesti - niin tämäkin aaltomaisen ajaton rakennus kauniine ympäristöineen.


6 kommenttia:

 1. Tuo Paimion sairaala on kyllä kaunis - ja hienoa, että väreillä sinne on tuotu lämpöä. Olen joskus käynyt siellä vierailulla silloin, kun se vielä toimi sairaalana. Sen jälkeen sitä on kunnostettu, onneksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärtääkseni siellä hoidettiin tubipotilaita vireä 1970-luvun alussa, minkä jälkeen se on toiminut TYKS:n sairaalakompleksin osana viime vuoteen asti. Opastetuilla kierroksilla pääsi vielä viime kesänä kurkkaamaan museoituun sairaalahuoneeseen kalusteineen, mikä lienee sen kohtalo nykyään.
   Sisävärit on Aallon ja avustajien suunnittelemia, ja samat edelleen kuin 80 vuotta sitten, jolloin ne olivat ennennäkemättömiä sairaalaympäristössä.

   Poista
 2. Ei tuota ihan heti ymmärtäisi sairaalaksi.
  Hienot ja värikkäät detaljit. Kuin myös julkisivukin on tehty iloiseksi noilla kaihtimilla. Ikkunarivistöt on mahtavan ihanat.
  Eli hyvät kuvat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti joskus onnistun pääsemään opastetulle kierrokselle sairaalan muihinkin kerroksiin. Olin yllättynyt muodon, tilan ja värien sopusoinnusta pikkudetaljeja myöten. Joskin tiloissa on jouduttu tekemään joitakin nykyturvallisuuden vaatimia lisäyksiä lapsipotilaita varten, kuten läpinäkyvät pleksit kauniisiin porraskaiteisiin.

   Poista
 3. Kaunis rakennus, ei ollut ton näköst kun minä Turus sairaalas..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rakennus on Paimiossa eikä Turust sinne pääsekään vaikka onkin ollut TYKS:n osa. Että sillai se byrokratia menee...... eikä me pysytä perässä.

   Poista