keskiviikko 9. heinäkuuta 2014

Annabelle rulaa


Olemme Ukin kanssa perunafriikkejä. Karppaajia meistä ei saa kirveelläkään, sillä perunasta me emme luovu. Emmekä Ukin paistamista täysrukiisisista sämpylöistä, mökkiaamujen lämpimistä rapeakuorisista täysjyväleivistä, Salon torin kermajuustosämpylöistä (joiden päälle on muuten levitetty liikaa voita)......

Mutta takaisin perunoihin. Olen löytänyt uuden uusiperuna-suosikkini: Annabelle - pienet, puikulaiset, kiinteämaltoiset, kellertävät Annabellet! Aaaah, parempia uusia perunoita saa hakea. Joskin ykkössijasta kilpailee onnistuneesti myös Tammiston aikainen, jota saa ainakin Salon torilta. Onnistunut lopputulos vaatii oikean lajikkeen lisäksi myös oikeaoppisen keittämisen. Meillä oikeaoppinen tarkoittaa Äitimuorin oppien mukaista.

Äitimuorin uudet perunat

Valitaan vain pieniä perunoita - mieluiten suoraan lähitilalta. Torilta ostettaessa kuoren irtoamista kokeillaan peukalon rennolla liikkeellä. Perunoiden kuori rapsutetaan pois veitsellä, perunoita ei siis kuorita eikä vain pestä. Äitimuorin mukaan rapsuttamiseen käytetään tylsää ruokaveistä, mutta minä käytän yleensä pientä terävää vihannesveistä.

Rapsutetut perunat laitetaan kiehuvaan veteen, johon on lisätty sopivasti suolaa ja tillistä paksut varsiosat - tillien ohuet pääosat säästetään. Tarkistetaan, että kattilassa on vettä niin vähän, että perunat juuri ja juuri peittyvät, ylimääräinen vesi kaadetaan tässä vaiheessa pois. Perunoita keitetään noin 10-15 minuuttia, kypsyys tarkistetaan pistämällä perunaa ohuella haarukalla.

Kun perunat ovat sopivan kypsiä, tillinvarret poimitaan haarukalla pois ja keitinvesi kaadetaan kattilasta. Perunakattila laitetaan vielä hetkeksi sammutetulle kuumalle liedelle, jotta liika vesi höyrystyy perunoista pois. Kattila otetaan pois liedeltä ja aiemmin talteenotetut tillinippujen päät leikataan perunoiden päälle. Kattilaa hölskytetään, jotta tillisilppu sekoittuu kaikkiin perunoihin.

Perunat nostetaan pöytään ja nautitaan lämpimänä kylmän voinokareen kera. Nam nam!! Lisukkeina ennen verenpaineita matjes-silli, nykyään useimmiten savustettu kala.

Jos perunat joutuvat (poikkeustapauksessa) odottamaan syöjiä, vedenkaadon jälkeen ne jätetään kattilaan, peitetään talouspaperilla (imee liian kosteuden) ja annetaan kannen alla odottaa pöytään vientiä.


Kuvassa Äitimuorin ohjeen mukaiset oikeaoppiset uudenperunan käsittelyvälineet: 50-luvun ruokaveitsi ja -haarukka. Veitsen kärki on sopivan suora, ohut ja terävä (ei liian terävä) perunan rapsuttamiseen ja haarukan piikit sopivan ohuita ja suoria perunan kypsyyden kokeilemiseen.

2 kommenttia:

 1. Pottu on parasta!!
  Juhannuksen uudet perunat tein just tuon vanhan kaavan mukaan, ja kyllä olivatkin hyviä!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Potusta saa mitä vaan - ja halvalla! Suomalaisen pasta.

   Poista