sunnuntai 16. maaliskuuta 2014

Viisautta Valamosta


Meitä oli neljä 60-70 -vuotiasta pariskuntaa eri puolilta Suomea. Olimme kaikki olleet naimisissa yli 30 vuotta ja kaikilla oli lapsia, osalla myös lapsenlapsia. Keskusteluamme veti ja ohjasi kaksi mukavaa yli 60-vuotiasta ihmistä - ammatikseen parisuhde- ja työnohjaustyötä tekevä pariskunta.

Olimme yhdessä perjantai-illasta sunnuntain puoleenpäivään. Välillemme syntyi jo ensimmäisenä iltana uskomaton luottamus ja hyväksyntä. Ryhmässä oli yllättävän helppo puhua vaikeistakin asioista. Tuli vahva tunne, että tuli kuulluksi ja ymmärretyksi. Välillä söimme luostarin ruokalassa paistettuja muikkuja ja kasviskaalikääryleitä ja maistelimme luostarissa tehtyjä marjaliköörejä ja -viinejä. 

Opimme esimerkiksi, että pitkän parisuhteen läheisyys on muutakin kuin fyysistä ja seksuaalista läheisyyttä. Läheisyys muodostuu myös kumppanuudesta, vanhemmuudesta, tunneyhteydestä ja tunteiden jakamisesta, älyllisestä yhteydestä/keskustelusta, yhteisestä huumorista ja leikistä sekä konflikti- ja kriisiläheisyydestä (esim. sairauksissa). Kaikki nämä voivat luoda vahvaa läheisyyttä pariskunnan välille - eri tavoin painottuen eri elämäntilanteissa ja parisuhteen eri vaiheissa.

Syvä rakkaus syntyy silloin, kun näemme toistemme haavoittuvuuden 
ja olemme toisillemme lempeitä. 

Etsi ilosi! Se kantaa myös parisuhdettasi.

4 kommenttia:

 1. Varmasti ollut mieleenpainuva viikonloppu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli! Vaikka asiasisältö oli aika tuttua eikä alustuksetkaan aina olleet kovin yllätyksellisiä, niin yllättävän paljon viikonlopusta ja tiiviistä yhdessäolosta sai. Kaikki parit pani itsensä likoon ja olimme mukana täysillä. Ja se oli upeaa. Kaikki annoimmeja saimme!

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Totta. Ja se lisää sekä omaaettä parisuhteen onnellisuutta.

   Poista