tiistai 25. maaliskuuta 2014

Vanhoja lastenkirjoja


"Tarinat Jänis Vemmelsäären seikkailuista ovat kotoisin Yhdysvalloista. Ne ovat syntyneet Etelävaltioiden neekeriorjien keskuudessa, ja muuan Harris niminen amerikkalainen on yhdistänyt eri tarinat yhdeksi kokonaisuudeksi. Tuhannet pienet neekerilapset ovat huutaneet ilosta ja taputtaneet mustia käsiään kuunnellessaan juttuja Jänis Vemmelsäären hassunkurisista kepposista. Mustaihoiset äidit ovat kertoneet niitä kähärätukkaisille pienoisilleen, nämä ovat kasvaneet suuriksi ja ovat taas puolestaan kertoneet niitä omille pikku pojilleen ja tytöilleen. Ja niin ne ovat kulkeneet sukupolvesta toiseen, kunnes viimein saapui valkoinen mies, joka kirjoitti ne muistiin. Ne painettiin ja levisivät kautta maailman valkoihoistenkin lasten luettavaksi.

Kun nämä tarinat nyt joutuvat Suomenkin lasten käsiin, toivon, että ne tuottavat heille iloa ja hupia. Ja niitä lukiessanne muistakaa, pienet ystävät, että niistä saatte kiittää neekeriorjaraukkoja, jotka raskaassa työssä niillä ilahduttivat toistensa mieltä."

Näin kirjoitti Jänis Vemmelsäären seikkailuja -kirjan suomentaja Anni Swan kirjan saatesanoiksi vuoden 1929 painoksen ensilehdellä. Edesmennyt isäni sai kirjan 7-vuotiaana urheilukilpailujen II palkintona heinäkuussa 1933.

Tässä ajassa on myös arvoja, joita tulevat sukupolvet taivastelevat 50-100 vuoden kuluttua. Niitä on meidän aikalaisen vain niin vaikea hahmottaa - valtavirrasta poikkeavat näkemykset usein jopa pelottavat, jopa lastenkirjoissa.

2 kommenttia:

  1. Voi ihmettä ja ihmiskunnan historiaa. Pidän ajatuksesta että tarinoiden kertominen ilahduttaa lapsia kaikkialla kaikkina aikoina kaikissa oloissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, ja varsinkin aikuisen itse keksimät ja kertomat tarinat kiehtovat lapsia edelleen.

      Poista