keskiviikko 31. tammikuuta 2024

Murun kanssa lentokoneeseen


Muru on kymmenvuotias kääpiösnauseri, joka ei ole koskaan matkustanut lentokoneella. Mutta kerta se on ensimmäinenkin :) Maanantaina lensimme Ukin kanssa kuukaudeksi Fuengirolaan Espanjaan ja päätimme ottaa Murun mukaan. 

Varasin lentoliput joulukuussa Norwegianin suorille lennoille Helsinki-Malaga-Helsinki. Norwegian lentokoneissa lemmikki saa matkustaa matkustamossa, jos se lentolaukkuineen painaa enintään 8 kg eikä lennon kiintiö - kaksi lemmikkiä/matkustamo/lento - ole täynnä. Koiran paikka koneessa maksoi 85 euroa suuntaansa.

Lemmikin kuljetukseen matkustamossa on käytettävä pehmeää kuljetuslaukkua, joka pidetään koneen lattialla jalkatilassa ja jossa eläimen on oltava koko matkan ajan. Lentoyhtiön sivuilla suositellaan Sherban lentolaukkuja, joita löytyy netistä ainakin Kivuton-nimisen kaupan nettisivuilta. Alle kuusi kiloa painavalle Murulle ostin Sherba Original Delux -nimisen L-kokoisen laukun, joka tyhjänä painoi 2,1 kg. Sitä suositeltiin alle 10 kg painaville lemmikeille ja se maksoi 92,50 euroa. 

Olen erittäin tyytyväinen Sherban laukkuun. Se on hyvää ja jämäkkää tekoa, ja siinä on sopivasti vetoketjullinen aukko sekä toisella lyhyellä sivulla että päällä. Ja laukun pohjalla on irroitettava ja pestävä tekokarvapehmuste. 

Murua sai kuljettaa hihnassa sisällä lentokentällä ja se piti laittaa kuljetuslaukkuun vasta lentokoneen ovella. Laukku koirineen mahtui juuri ja juuri lentokoneen ahtaaseen jalkatilaan. Minulla oli onneksi ikkunapaikka, joten laukku sai koko matkan olla paikoillaan lattialla. Ehkä ikkunapaikka annetaan aina, kun koira on matkassa…

Muru pärjäsi koko matkan paremmin kuin hyvin. Se oli rauhassa ja hiiren hiljaa koko lähes viiden tunnin lentomatkan ajan. Uskon että tätä edesauttoi se, että olin lenkittänyt koiran aamulla ennen lentoa. Samoin se, että Muru on pennusta asti tottunut autossa matkustaessaan olemaan kuljetuslaatikossa, ja se kokee laatikon omaksi turvalliseksi ”pesäkseen”. Ja se, että Muru oli pari viikkoa ennen matkaa totutellut olemaan myös autossa tässä uudessa lentolaukussa :)

Onneksi lentomatka Murun kanssa sujui näin hyvin ja rauhallisesti, sillä alku matkalle oli lähes kaoottinen. Oli hiuskarvan varassa, että yleensä pääsin koiran kanssa koneeseen, sillä koko matka meinasi jäädä kiinni passista…

Tulin Murun ja Sherba-laukun kanssa lentokentälle pari tuntia ennen lentokoneen lähtöä. Lentovirkailija oli tarkastanut passini ja laputtanut matkatavarani, kun hän kysyi: ”Ja koiran passi?” Minä olin suu ymmyrkäisenä: ”Mikä passi?” Virkailija vastasi, että koirilla pitää olla lemmikkieläinpassi kaikissa EU-maiden välisissä kuljetuksissa. ”Ilman passia koira ei pääse lentokoneeseen.” Ja tämän jälkeen hän repi minulle antamansa maihinnousukortin eikä ollut yhtään kiinnostunut vastaamaan jatkokysymyksiini.

Ajatuksissa kävi, että tähänkö tämä matkanteko nyt tyssäsi. Onneksi oli netti ja google :) Sieltä löysin, että lemmikeille passi on välttämätön, koska sillä varmistetaan että koira on tunnistusmerkitty (mikrosiru) ja että sen rabies- eli raivotautirokotus on voimassa. Ja passin saamiseksi koira on käytettävä eläinlääkärin vastaanotolla eikä asiaa voi hoitaa netissä eikä puhelimessa.

Minulla oli aikaa vajaa tunti ennen kuin Malagan koneen sisäänkirjautuminen suljettaisiin. Onneksi olin Murun kanssa käyttänyt isoa eläinlääkäriketjua, jonka yksi toimipiste oli Tammistossa eli noin 10 minuutin automatkan päässä lentokentältä. Soitin Tammistoon ja kerroin huoleni. Siellä ymmärrettiin hätäni ja vastaanottovirkailija lupasi, että aika eläinlääkäriltä löytyisi heti. Ja onneksi Opiskelijapoika oli saattamassa autolla Ukkia kentälle, joten heidän saavuttua Poika kuskasi minut ja Murun Tammistoon, odotti vastaanoton ulkopuolella kun eläinlääkäri kirjoitti Murulle passin, ja kuljetti meidät takaisin lentokentälle. 

Ukki, Muru ja minä ehdimme sisäänkirjautumiseen viitisen minuuttia ennen sen sulkeutumista. Ja pääsimme nousemaan helpottuneina koneeseen. 

Koiran kanssa matkustaessa muistakaa varata lentopaikka ajoissa, hankkikaa sopiva lentolaukku ja tarkistaa lemmikkieläinpassi :) Pääsette rauhallisemmin matkaan kuin Muru ja minä… 

Sherba Original Delux -lentolaukku

Muru jännittyneenä espanjalaisessa taksissa…

… ja helpottuneena perillä Fuengirolan vuokra-asunnossa.

Ja viimein Mamun vieressä nukkumassa :)

4 kommenttia:

  1. Onnea myös loman viettoon, kun selvisitte hienosti passimuodollisuuksistakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Lissu. Katsotaan, miten täällä kuukausi sujuu… Lähistöllä viettää talvea yksi hyvä ystävä Punavuoresta, joten eiköhän täällä pärjätä. Terv InnaVaara

      Poista
  2. Mikä tositarina! Olipa hienot käänteet ja onneksi onnellinen loppu.
    Oikein mukavaa lomailua!
    MK

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, MK. Sopivasti kivaa ohjelmaa on jo tiedossa. Terv InnaAnni

      Poista