Yksi Helsingin maamerkeistä - Suomen kansallismuseo Mannerheimintiellä - suljettiin viime lokakuussa kolmeksi vuodeksi yli satavuotiaan rakennuksen peruskorjauksen ja lisärakentamisen takia. Uusittu museo avataan yleisölle keväällä 2027.
Kansallismuseota alettiin suunnitella, kun Helsinkiin kaivattiin uutta museorakennusta 1900-luvun alussa. Vuonna 1905 järjestettiin suunnittelukilpailu, jonka voitti arkkitehtitoimisto Gesellius-Lindgren-Saarinen. Toimiston omistivat kolmekymppiset kaverukset Herman Gesellius (1874-1916), Armas Lindgren (1874-1929) ja Eliel Saarinen (1873-1950), jotka olivat jo tunnettuja arkkitehtejä myös kotimaan ulkopuolella. Pari vuotta aiemmin he olivat yhdessä toteuttaneet mm. kansainvälistä huomiota saaneen Suomi-pavijongin Pariisin maailmannäyttelyyn.
Kolmikon yhteinen toimisto hajosi kilpailuvuonna 1905, ja arkkitehti Saarinen vastasi yksin museon lopullisesta suunnittelusta ja rakentamisesta. Museo valmistui 1910, mutta avattiin yleisölle vasta 1916, jolloin sisätilat olivat edelleen kesken rahoitusongelmien takia, ja saatettiin loppuun vasta seuraavien vuosikymmenien aikana. Alkuun museon nimi oli Valtion historiallinen museo, ja vasta Suomen itsenäistyttyä 1917 se nimettiin Suomen kansallismuseoksi.
Onneksi ehdin vuosi sitten käydä pitkän taon jälkeen tutustumassa tähän upeaan museorakennukseen myös sisältä (täällä ja täällä). Niillä eväillä jaksan joten kuten odotella, mitä museouudistus tuo tullessaan.
Ja jos en jaksa, käyn nauttimassa Hvitträskistä - Kansallismuseon suunnittelijakolmikon yhteisestä koti- ja ateljeerakennuksesta Espoon ja Kirkkonummen rajalla. Viimeksihän kävin siellä vasta heinäkuussa :) (täällä).
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti