torstai 27. tammikuuta 2022

Muotokuvia Salossa


Tykkään ihmisenkokoisista taidemuseoista. Tykkään myös valokuvista ja tykkään muotokuvista. Olinkin aika varma, että Salon taidemuseossa viime viikonloppuna avattu, tunnetun valokuvaajan Arnold Newmanin retrospektiivinen näyttely Masterclass olisi juuri minun juttuni. 

Ja olin oikeassa. Lumoonnuin Newmanin upeista valokuvista. Noin sata valokuvaa, joista ensimmäiset on otettu 1940-luvun alussa ja viimeiset vuonna 2005 - vajaa vuosi ennen valokuvaajan kuolemaa 88-vuoden iässä. 

Arnold Newman (1918-2006) on tunnettu etenkin taitelijoiden, poliitikkojen ja liike-elämän vaikuttajien muotokuvista. Hän on mm. valokuvannut aiemmasta poikkeavalla tavalla useita 1900-luvun ikonisia julkkiksia, joista Salossa esillä oli mm. Marilyn, Picasso ja JFK. Newman pyrki löytämään ihmisen tämän vakiintuneen julkisuuskuvan takaa. Hän meni usein joko tosi lähelle tai tosi kauas keskittyen esimerkiksi kuvattavan taiteellisiin käsiin tai rakkaaseen kotisohvaan. Newmania pidetäänkin miljöömuotokuvauksen isänä.

Taidemuseon valokuvat olivat yksityiskohtineen tosi kiinnostavia. Jopa siinä määrin, että välillä olisin kaivannut isokokoisempia kuvia :) Enkä tarkoita esillä olleita koevedoksia, jota varten vieressä oli suurennuslasi :)

Oiva museo - pienestä koostaan huolimatta koronaturvallista väljyyttä. Ja mahtava valokuvanäyttely, joka huhtikuussa siirtyy vielä Salosta Kuopioon. 

xxxx

Mikä erottaa taidemuseon taidehallista tai -galleriasta? Netistähän sekin asia selvisi :) Kyse ei ole esim. näyttelytilan koosta, vaan taidemuseolla on - ulkopuolisten näyttelyiden lisäksi - oma taidekokoelmansa, ja usein myös taidehistoriallista henkilökuntaa, toisin kuin taidehallilla.

Säveltäjä, kapellimestari Igor Stravinsky (1882-1971)
New York, 1946

Kuvanveistäjä Mon Levinson (1926-2014)
New York, 1969

Taidemaalari Yasuo Kuniyoshi (1889-1953)
New York, 1941

Valokuvaaja Robert Doisneau (1912-94) 
New York, 1981

4 kommenttia:

  1. Vahvistat ajatustani siitä, että taas on syytä ajella Saloon kelpo näyttelyyn. Lähiaikoina käyn siellä.

    VastaaPoista
  2. Kiitos vinkistä!

    Kuulostaa ja näyttää kiinnostavalta. Täytyy käydä.

    VastaaPoista