Hankin seikkailunhaluiselle kakkostyttärelleni - nykyiselle Lontoontytölle - jouluna 1990 tuolloin juuri suomeksi ilmestyneen, lapsille tarkoitetun lintukirjan: ruotsalaisen Lars Lintingin (1948-2006) kirjoittaman Ensimmäinen lintukirjani. Itsekin tykästyin heti kirjaan - helppolukuista ja selkeää tekstiä tutuista linnuista ja kirjoittajan itse piirtämiä kauniita lintukuvia.
Pienen Lontoontytön kanssa selvitimme kirjasta mm, miltä kauniisti laulava mustarastas näyttää, miten sinitiainen eroaa talitiaisesta ja onko mökkijärvellä uiva lintu uikku vai ehkä tukkasotka. Pienessä 53-sivuisessa kirjassa on kerrottu perusasiat noin 40 yleisemmästä Suomen linnusta lyhyesti ja lapselle ymmärrettävästi - Ilona Seveliuksen suomentama ja oloihimme soveltavana. Ja niin, että alkuaan täydelliselle lintu-ummikko-äidillekin pihapiirin, mökkijärven ja lähimetsän linnut ovat tulleet vuosien kuluessa tutuiksi.
Edelleen saatan selailla Ensimmäistä lintukirjaani ja esimerkiksi varmistaa, miltä käpytikka näyttää. Tänä vuonna ikkunan edessä olevalla talipötkylällä on lukuisten tiaisten lisäksi käynyt vuorotellen kolme tikkaa: tutun käpytikan lisäksi sulavamuotoinen harmaapäätikka ja ensi kertaa myös pikkutikka, jota ensin luulin isoksi tiaiseksi :)
Muistorikas kirja oikeankokoisine munakuvineen kuuluu edelleen mökkikirjastoomme. Se löytyy kunniapaikalta puutarha-, kasvi- ja sienikirjojen joukosta ensimmäisenä lintukirjanamme :)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti