keskiviikko 3. helmikuuta 2021

Asbestiylläri


Tiistaiaamuna kahdeksalta kaksi työmiestä aloitti keittiön ja vanhojen vaatekaappien purkamisen uudessa asunnossani. Iltapäivällä neljän aikaan sain sähköpostiviestin asbestifirmalta, joka oli edellisenä päivänä käynyt ottamassa näytteet purettavista lattioista ja keittiökaappien välitilan kaakeleista. 

Testien mukaan kaakelit olivat puhtaita, mutta kaikkien kolmen huoneen muovimatoista (ja liimasta) otetut näytteet sisälsivät asbestia, tarkemmin krysotiilia. Raportin mukaan muovimattojen poisto/purku aiheuttaa altistusvaaran. Tämän takia mattojen poisto on tehtävä ns. osastointimenetelmällä, mikä on yksinkertaisin asbestin purkumenetelmä viisiportaisella asteikolla. 

Suomessa asbestia sisältäviä materiaaleja on käytetty etenkin rakennuksissa, jotka ovat valmistuneet vuosina 1963-1979. Rikkoutuessaan asbestia sisältävistä materiaaleista irtoaa terveydelle vaarallista pölyä, minkä takia asbestin käyttö kiellettiin 1994.

Onneksi asbestifirman lähettämässä sähköpostiviestissä oli yhteystiedot yhteen asbestipurkuja tekevään firmaan. Soittaessani ystävällinen mies vastasi lasten äänien keskeltä ja lupasi lähettää tarjouksen vielä samana iltana. Hyväksyin tarjouksen, jonka mukaan purkutyöt alkavat heti huomenna eli torstaina, kestävät 2-3 päivää ja työ maksaa noin 2300 euroa. Jeepä jee, that’s life.

Näin ollen perusremontti eli maalaukset ja keittiökaappien kiinnitys jatkuvat vasta alkuviikosta. Odotellaan, mitä muita ylläreitä on luvassa. Uskon, että tämä ei jää ainoaksi :)

PS. Kuvassa osa virolaisen kuvanveistäjän Villu Jaanisoonin (s.1963) tekemästä kuusimetrisestä Kuukkelista (2016). Se on valmistettu uusiomuovista ja löytyy Helsingin Kalasatamasta.

3 kommenttia:

  1. Samoissa merkeissä mekin täällä eletään. Ei onneksi asbestia, mutta kaikenlaisia työmiehiä olemme viime päivinä joutuneet uudessa kodissa palkkaamaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olin aina kuvitellut että asbestijutut on jotain todikslliita (10000 e ja silleen) ja kestää väh pari viikkoa. Onneksi totuus oli toinen: (vain) pari tuhatta ja pari päivää :)

      Poista
  2. Toivotaan, ettei enempää ylläreitä tule. Tutulla myös alkaa pian asbestipurku. Hyvä kuitenkin, että se löydettiin. Ainahan siihen saa varautua, kun puhutaan vanhemmista rakennuksista. Meilläkin olisi varmasti hyvä tehdä kartoitus.

    VastaaPoista