torstai 25. helmikuuta 2021

Kolmen kaverin katedraali

Ullanlinnassa Kaivopuiston ja Venäjän suurlähetystön välissä on punatiilinen uusgoottilainen kirkko, jonka ohi kävelen Murun kanssa useita kertoja viikossa, väliin päivittäin. Useasti olen ajatellut, että kirjoittaisin blogiini katolisesta Pyhän Henrikin katedraalista, mutta toimittaja Hanna Freyborg ehti ensin Hesarin Helsinki-liitessä (25.2.21). 

Katedraali valmistui 1860 lähinnä Suomessa asuvia (roomalaiskatolisia) ulkomaalaisia varten, ja edelleen seurakunnan jäsenistä suurin osa on ulkomaalaisia. 2020-luvulla Suomessa toimii kahdeksan katolista seurakuntaa, joissa on yhteensä 16 000 jäsentä. 

Kapeatorninen kirkko on saksalaissyntyisen, Tukholmassa kuolleen Ernst Lohrmannin (1803-70) suunnittelema. Lohrmann toimi kuuluisan Engelin jälkeen Suomessa yliarkkitehtina ja on suunnitellut mm. lukuisia kirkkoja, kuten Salon Suomusjärven (1849) ja Kiikalan (1859) puukirkot sekä minulle tutun Aurora Karamzinin kotina toimineen Hakasalmen huvilan (1843) Helsingin Töölössä. 

Katedraalin pääsisäänkäynnin ympärillä on 1800-luvulta asti seissyt kolme valkoiseksi maalattu pyhimystä. Hiippakunnan suojelupyhimyksen Pyhän Henrikin valurautainen patsas löytyy oven yläpuolelta. Oven oikealla puolella seisoo Pyhä Pietari ja vasemmalla Pyhä Paavali - kumpikin sinkkipatsaita. Kirkon takapihalta on vielä Neitsyt Marian patsas, joka siirrettiin kirkon sisältä patsaiden remontin yhteydessä vuonna 2013. 

Kun kivikirkon sisällä palaa iltaisin valo, ohikulkiessani nautin kapeiden ja korkeiden ikkunoiden kauniisti näkyvistä värikkäistä lasimaalauksista. Tämänkin sopusuhtaiseen kirkoon haluan korona-ajan jälkeen tutustua myös sisältä :):)

Pyhän Henrikin katedraalin (taka)piha kuvattuna joulukuussa ennen tammikuun lumisateita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti