perjantai 12. helmikuuta 2021

Erikoisia rakennuksia

Suvilahden entisen sähkövoimalan kattilahalli piippuineen.

Sörnäisten Suvilahteen valmistui 1909-10 kaksi isoa voimalaitosta, joista toinen tuotti sähköä ja toinen kaasua - Suomen ensimmäiset kunnalliset voimalat. Kummankin polttoaineena käytettiin kivihiiltä. Alkuun maanalaisia putkistoja pitkin jaettavaa kaupunkikaasua käytettiin katuvaloissa ja lämmityksessä, mutta myöhemmin 1990-luvulle asti lähes yksinomaan kaasuliesissä. Myös Kulosaaren rivitalossa, jonne vanhempani muuttivat 1960-luvun alussa ollessani 8-vuotias, oli hieno Upon kaasuliesi uuneineen.  

Voimalaitokset suunnitteli arkkitehti Selim A Lindqvist (1867-1939) yhdessä vaativiin betonirakenteisiin erikoistuneen insinööri Jalmar Castrenin kanssa. Lindqvistin suunnittelemiin taloihin olen törmännyt muuallakin: Kävellessäni Murun kanssa Eirassa ohitan usein kaksi kaunista jugend-huvilaa eli Villa Johannan ja Villa Ensin (täällä).

Suvilahden sähkövoimala lopetti toimintansa 1976, kun uudet voimalaitokset, jotka sähkön lisäksi tuottavat kaukolämpöä, valmistuivat viereiseen Hanasaareen ja Lauttasaaren sillan kylkeen Salmisaareen. Kaasuvoimala puolestaan suljettiin 1994, kun kaasuna alettiin käyttää maakaasua ja kaasun valmistus kivihiilestä lopetettiin.

Nykyään Suvilahden erikoisimpia ja edelleen pystyssä olevia rakennuksia ovat sähkölaitokseen kuuluneet höyrykattilahalli, turbiinikonesali ja kaksi korkeaa savupiippua. Ja kaasulaitoksen kaksi ”kaasukelloa” eli valtavat pyöreät säiliöt, joissa säilytettiin ylimääräistä kaasua.

Vuodesta 2007 lähtien entinen energiatuotantoalue on ollut kaupungin omistuksessa, ja jatkuvien kunnostus- ja remonttisuunnitelmien ristivedossa. Alueella on vuosia järjestetty mm. Flow-festivaalia ja kattilahallissa etenkin nuorison suosimia kirpputoritapahtumia. Komeita kaasukelloja puhdistetaan ja kunnostetaan parhaillaan musiikki- ja muuhun kulttuurikäyttöön. Vaativat työt aloitettiin nelisen vuotta sitten, ja valmistumista odotetaan lähiaikoina.

Minä olen lähinnä vain kulkenut alueen läpi kävellessäni Kalliosta tai Sörnäisistä Isoisänsillan kautta Mustikkamaalle (täällä). Ja ihmetellyt ja ihaillut vanhoja tehdasrakennuksia. 


P.S. Piti ihan selvittää, mitä kaukolämpö tarkoittaa :) Jos olen oikein ymmärtänyt, niin kaukolämmöksi kutsutaan sähkön tuotannon yhteydessä syntyvää ”hukkalämpöä”, joka kuljetaan (kaukolämpö)putkistoja pitkin asuinrakennuksiin ja käytetään niiden lämmittämiseen. Sähköä tuotettaessa kivihiilestä, maakaasusta ja/tai ydinvoimasta syntyy lämpöä, joka aiemmin jäi käyttämättä eli ”meni hukkaan” - ns. hukkalämpöä. Vähitellen opittiin, että hukkalämmön voi ”sitoa” kuumaan veteen (tai höyryyn) ja siirtää muualle, ”irrottaa” uudelleen vedestä ja käyttää mm. lämmitykseen. Kylmä vesi palaa takaisin voimalaan, josta se nappaa uuden satsin hukkalämpöä ja jatkaa kierrostaan.

Vähän samoin kuin veri kuljettaa happea keuhkoista lihaksiin ja aivoihin ja muihin ihmiskehon elimiin :)

2 kommenttia:

  1. Kiitos kaukolämpötietoiskusta, enpä ollut tullut tuota tuumailleeksi.
    Kyllä aikanaan on satsattu myös teollisiin rakennuksiin ja kaunista on jälki edelleenkin Suvilahdenkin suhteen. Mukavaa, että tulee uusiokäyttöön:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, jos joku muukin kuin minä jää lukemaan ”perinpohjaisia” selvityksiäni ”tutuista” asioista. Usein jään miettimään että mitä joku tarkoittaa tai mistä se on alkanut...

      Poista