keskiviikko 3. kesäkuuta 2020

Metsän tähti


Vaatimaton metsätähti liittyy lapsuuteeni ja varhaisnuoruuteeni Itä-Helsingin metsissä. Rivitalomme takapihalta aukeni kapea metsäkaistale, joka päättyi alle puolen kilometrin päässä mereen. Kivien ja puun juurien väliin rakensimme ”koteja”, joissa leikimme Siskon ja naapurin Riitan sekä vastapäisessä kerrostalossa asuvien Sirpan ja Sipisen Riitan kanssa.

Alkukesästä leikkimetsässämme oli aina paljon metsätähtiä. Toisin kuin nykyään Salon mökillämme, jossa lähimetsästä löytyy vain jokunen metsätähti siellä täällä - valkovuokkojen jälkeen metsä täyttyy mm. kieloista.

Lapsuudessani metsätähti oli tavanomainen metsäkukka, kun kielo oli taas ihailtu harvinaisuus. Onko Etelä-Suomen metsät muuttuneet vai onko kyse vain erityyppisistä metsistä?

4 kommenttia:

  1. Luontoäidin koskaan pettämätön syli...
    Kyllä metsätähtiä oli mielestäni ennen runsaasti, niitä poimittiin kimppuina vaasiin mökin pöydälle, mutta harmi kyllä ne eivät tahtoneet kestää sisällä.
    Nyt näkyy runsaasti kukintansa aloittaneita kieloja, joiden tuoksu tulee hausukasti vastaan jo tien mutkan takaa houkutellen pidemmälle:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muistatko että metsätähtiäkin löytyi joskus sellaisia, joissa samasta lehtityngästä lähti kaksi tai kolme kukkavartta? Ne oli harvinaisuuksia, vähän kuin neliapilat :)

      Poista
  2. Kyllä vaan muistan ja siksikin niistä sai kauniin kimpun;)
    Nykyisiä yksilöitä en ole niin läheltä katsonut, vaan kumarrutaanpa seuraavalla metsälenkillä alemmas niin selviää, josko vielä löytyy...

    VastaaPoista