torstai 7. toukokuuta 2020

Lohta ja Siniraitaa

Uuniperuna lohisörsselin kanssa

Karanteeniviikkoina olemme syöneet useita kertoja viikossa lohta tai kirjolohta - paistettuna, savustettuna, keittona. Hyvää on ollut, eikä vieläkään olla kyllästytty.

Mökillä olemme vuosia aterioineet vanhoista siniraitaisista lautasista, jotka kuuluvat Arabian Sinivalko-nimiseen astiastoon. Ensimmäiset raitakoristeiset lautaset ja tarjoiluastiat sain 1980-luvulla äidiltäni, joka oli jo 1960-luvulla vaihtanut lapsuudessani ahkerasti käytetyt siniraidat Arabian ”modernimpiin” Kilta-astioihin. Lisää siniraitaisia lautasia, kulhoja ja kannuja olen vuosien varrella ostanut ahkerasti kirpputoreilta (täällä). Nykyään mökin siniraidoilla ruokkii helposti yli 20 henkeä :):)

Moniosaisen Sinivalko-astiaston suunnitteli keramiikkataiteilija Kurt Ekholm (1907-75), joka toimi Arabian tehtaan taiteellisena johtajana vuosina 1932-48. Astioiden kohderyhmänä olivat kaupunkilaistuneet nuoret perheet ja suunnittelun tavoitteena oli käytännöllisyys, pinottavuus ja halpa hinta. Sinivalko oli Arabian tuotannossa 1936-56. Sotien jälkeen Ekholm muutti Ruotsiin, missä hän toimi Göteborgin taideteollisuuskoulun opettajana ja rehtorina vuoteen 1966 asti.

Lemmikinsiniset raidat huokuvat tuttuutta, rentoutta ja lempeyttä. Ne herättävät muistoja hyvästä ruoasta, jonka ääressä on vietetty useita mukavia hetkiä - pääosin perheemme yli 30 mökkivuodelta, omasta lapsuudestani ruokamuistoja on vähemmän.

Savulohta ja paistinperunoita

Lohimedaljonki sitruunarisoton kanssa

2 kommenttia:

  1. Haluaisin ilmoittaa laittomuudesta! On nimittäin täysin laitonta ja kaiken ihmisystävällisyyden vastaista julkaista kuvia noin herkullisista ruoka-annoksista. Tuommoisella toiminnalla aiheutetaan viattomalle blogin lukijalle ääretöntä kärsimysta sekä rinnusten kuolaantumista. Kaikesta kriittisyydestäni huolimatta esittäisin arvionani: Söisin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä kun Vanhuksellekin kelpaisi - ärsytyksestä huolimatta :):)

      Poista