keskiviikko 25. maaliskuuta 2020

Hesarista helppiä


Olen aiemmin jo maininnut, että paperihesaria tulee karanteenipäivinä luettua tavallista tarkemmin (täällä). Asiallisen koronatiedon lisäksi lehdestä on löytynyt mm. useita käytännön neuvoja: Minne sairastuessa pitää ottaa yhteyttä? Mistä voi tilata ruokaa kotiin? Löytyykö netistä terapia-apua? Kymmeniä kirja- ja leffavinkkejä? 

Ensimmäisen karanteeniviikon aikana lehdessä on ollut myös monta mielenkiintoista ”psykologista” artikkelia, mm. lapsiperheiden pärjäämisestä ja pitkäaikaisen eristyksissä olon vaikutuksista. Eilen lastenpsykiatri Janna Rauhala puhui viisaasti kuuntelemisen merkityksestä ja siitä, miten tärkeää lapselle (ja meille kaikille) on saada kokemus että hänelle merkittävä ihminen kuuntelee häntä ja hänen tunnekokomuksensa saa olla totta. Ja kasvatustieteen professori Katariina Salmela-Aro sanoitti huolen eristyksissä olon henkisestä raskaudesta: ”Ihmisen keskeisimpiä psykologisia perustarpeita ovat sosiaalinen vuorovaikutus ja tunne oman elämän hallinnasta. Määräys kotona pysymisestä iskee suoraan niihin molempiin.”

Tänään Väestöliiton johtava asiantuntija Heli Vaaranen kehotti aloittamaan jokaisen karanteenipäivän kysymällä kanssa-asujalta, mitä hänelle kuuluu. Vastaukseksi ei riitä ”ihan hyvää”, vaan Vaarasen mukaan kysymykseen voi vastata esimerkiksi kertomalla omista tunteistaan, kuten sanomalla, että olen tänään vähemmän huolestunut kuin eilen. Näin olemme edes hieman kartalla, missä toinen menee...

Rutiinit, liikunta ja yhteydenpito läheisiin ovat uuden korona-arjen peruspilareita. Periaatteessa yksinkertaisia asioita, mutta käytännössä haastavia, sillä nämä tutut toiminnat pitää rakentaa uudelleen ja uudella tavalla. Ei helppoa, mutta tarpeellista että selviämme seuraavat viikot ja kuukaudet - toisille helpompi toteuttaa kuin toisille. 

Tsemppiä sinulle ja minulle :):)

4 kommenttia:

  1. koronapullia, nam! mukavaa kun voitte olla melko liki karanteenissa. jos tilanne pitkittyy, niin voihan sitä vaik sopia yhteisestä lenkistä kunnon turvavälin kera.
    koirat osaa ottaa rennosti, onko Muru saanut leikkikaverin esikoisen koirulista?
    Hesarissa kuten muissakin lehdissä on tosiaan ollut hyviä artikkeleita. just viimeviikolla oli hyvä digilehtitarjouskin, jätin sen kyl väliin, kun lukemista riittää vähän liiankin kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Murun kaverina on kolmannen tyttäreni (Opiskelijatyttö) Chloe-vanhus, joka viettää korona-ajan meillä. Tyttäreni on Husin hommissa eikä näinä aikoina etukäteen tiedä paljonko tulee yllättäviä yli- ja päivystystöitä, joiden aikana koira voisi jäädä pakonsanelemana ilman hoitajaa.
      Kiva kun Salossa paistaa aurinko - nautitaan!

      Poista
  2. Hesari tulee tosiaan nykyisin luettua hiirenkorville asti.
    Meillä jokaisella on oma coping-keino varastomme, mutta kun ollaan ketjuna sukupolvina, on niiden jakaminen erittäin hyödyllistä. Oma ikäpolvemme voi antaa perspektiiviä selviytymisistä ja nuoret puolestaan käytännön vinkkejä ja lapsenlapset tuovat uusia raikkaita tuulia nykyhetkessä eläessään.
    Jaettu ilo on tuplattu ilo;) Taistelulippu liehuukoon korkealla tangossamme!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri näin. Olkaamme avoimia ja vastaanottavia nuorten ja lasten väliin oudoilta tuntuvillekin kommunikointiehdotuksille :):) Lempeällä sisulla eteenpäin :)

      Poista