maanantai 8. heinäkuuta 2019

Sigrid nukkuu Liperissä


Tanssitreenien välissä pistäydyin Liperissä - ilman mitään kummempaa päämäärää. Tunnettu tanssilava jäi näkemättä, kun keskustan korkeatorninen punatiilikirkko ja sitä ympäröivä hautausmaa vetivät puoleensa.

Liperin pitkälle näkyvä kirkko valmistui 1858 viidentenä samalle paikalle rakennettuna kirkkona. Vastoin seurakuntalaisten toiveita se rakennettiin vaikeammin palavasta tiilistä eikä perinteisestä puusta ja oli ensimmäinen kivikirkko Pohjois-Karjalassa. Edelleen Liperin kirkko on merkittävimpiä 1800-luvulta säilyneitä pohjoiskarjalaisia rakennuksia.

Uusgoottilainen kivikirkko oli jykevä ja mahtipontinen - jopa hieman luotaantyöntävä. Harmikseni 1500 ihmistä vetävään kirkkoon ei päässyt sisälle, sillä uskon että kirkon aistiminen sisältä olisi voinut pehmentää vaikutelmaani.

Hautausmaalla vanhat hautakivet ja rautaristit olivat asettuneet sopuisasti jylhien ja kauniiden havupuiden lomiin. Ja Julkusia vanhalla puolella riitti - joka kolmannessa hautakivessä tuntui lukevan Julkunen :):)


3 kommenttia:

 1. vanhat kirkot ja hautausmaat ovat aina tutkimisen arvoisia paikkoja.
  Joensuu on todella kaunis kesäkaupunki. kävimme viime kesänä viimeksi.
  mukava huomata, miten tanssiharrastuksesi kuljettaa Sinua erilaisiin paikkoihin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tanssin perässä tulee kuljettua yllättäviinkin paikkoihin. Elokuun alussa on viikonloppu kauniis Kasnäsissa... Olemme ennenkin vaihtaneet blogissa mietteitä hautausmaista, jotka meitä molempia viehättää. Muistan, että kehuin mm. Pariisin vanhaa suurta hautausmaata...

   Poista
 2. Tykkään itsekin käydä kävelyllä hautausmailla. Niissä on jotenkin niin rauhallinen tunnelma, ja on mielenkiintoista tutkiskella erilaisia hautakiviä ja pohdiskella millaisia persoonia niiden omistajat eläessään olivat. Tuo Liperin kirkko on kyllä aika mahtipontinen ja vaikuttava rakennus.

  VastaaPoista