lauantai 13. heinäkuuta 2019

Punavuoren pömpeli


Kävellessäni Murun kanssa Punavuori/Eira -akselilla kuljen usein Tehtaanpuiston nurkassa Laivurinkadulla olevan graniittisen muuntajarakennuksen ohi. Sen seiniin on kultaisin kirjaimin kirjoitettu lyhyitä mietelauseita. Alkuun mietin, mikä tuo kivipömpeli oikein on, mutta nykyään ohitan pömpelin kummempia miettimättä. Outo rakennelmahan ”kuuluu kalustoon”.

Tänä aamuna lenkitin Murua jo seitsemän jälkeen, ja jäin tavaamaan kivirakennelmaan hakattuja mietelauseita. Mikään niistä ei tehnyt minuun suurta vaikutusta, mutta kiinnostuin selvittämään rakennuksen funktiota. Helsingin taidemuseon (HAM) veistospankista (täällä) selvisi, että hautakirjoitusten tekniikkaa jäljittelevät yhdeksän kultatekstiä muodostavat kuvanveistäjä Bjarne Lönnroosin (s. 1959) seinäteoksen vuodelta 1998.

Alkukesästä muuntajateoksen katolle on ilmestynyt puinen rakennelma. Se on Päivi Raivion ja Daniel Bomannin Pölytysasema-niminen installaatio, joka on paikallaan vain tämän kesän. Paikalla olevassa esittelylapussa sanotaan mm.:
Tällainen installaatio kohdistaa huomion unohdettuun paikkaan ja kaupunkiluonnon tilaan: miten arvotamme ja kohtelemme epätiloja ja villejä kasveja esimerkiksi hoidettuihin puistoihin verrattuna ja miten havainnoimme luontoa kaupunkitilassa. Tämän muuntamon katolla kasvaa jo ennen installaatiota kymmeniä eri kasvilajeja, joista osa on syötäviäkin.
 Tällaista tänään tyhjässä aamuvarhaisessa Punavuoressa.

Seinäteoksen mukavin kultalause.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti