tiistai 12. helmikuuta 2019

Maailman suurin rueda


Ikivanha härkätaisteluperinne elää edelleen Espanjassa ja etenkin sen lounaisosassa eli Andaluciassa. Asenne taisteluihin on maassa ristiriitainen, ja mm. Kanarian saaret ja Katalonia ovat kieltäneet ne alueellaan. Tällä vuosituhannella härkätaistelujen määrä on Espanjassa merkittävästi vähentynyt, mutta edelleen maassa järjestetään yli tuhat härkätaistelua vuodessa. Ja yksin Andalusiassa on noin 70 härkätaisteluareenaa, Marbellassakin omansa.

Rondassa oleva, Espanjan vanhin härkätaisteluareena on rakennettu 1700-luvun lopussa, ja edelleen siellä ”taistellaan”. Kaksikerroksiseen katsomoon mahtuu ”vain” 5 000 katsojaa, mutta pyöreä härkien hiekka-areena eli rueda on maailman suurin. Sen halkaisija on 66 metriä - luonnossa yllättävänkin pieni. Nykyaikaisen espanjalaisen härkätaisteluperinteen - tarkasti säädeltyine kuvioineen - sanotaan syntyneen juuri Rondassa.

Rakennus on pikkuhiljaa häviävän kulttuurin kiehtova jäänne hempeine puumaalauksineen ja koristelaatoin koristelluine portaikkoineen. Mielenkiintoista katsottavaa...


Katsomon rappusten reunoissa oli satoja erilaisia härkätaisteluun liittyviä keramiikkalasttoja.

2 kommenttia:

  1. Tämä jäi meiltä näkemättä. Ja paljon muutakin olisi ollut nähtävänä, mutta ehkä tuolla täytyy käydä vielä toisenkin kerran :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli ruuhkaton mennyttä huokuva taisteluareena, joka oli kiva kiertää, oli itse härkätaisteluista mitä mieltä tahansa.

      Poista