sunnuntai 9. heinäkuuta 2017

Rumba rulaa

Viime viikolla olin Pavilla rumbaamassa Maijan alkeis/alkeisjatko-treeneissä. Väkeä kohtuullisesti, mutta huomattava naisvalta. Kivaa kumminkin.

Kylmästä alkukesästä huolimatta minulla on lähes joka kerta Pavilla treenatessani tullut kuuma - hiki tulee toki aina, joten heinäkuisena tiistaina päätin pukeutua kevyemmin eli ohuisiin kesähousuihin ja ilmavan kevyeen puseroon. Ei siis tavanomaisia jumppatrikoita, ei virttynyttä kollaria eikä kaulahuivia. Mutta heinäkuisella kesälavalla paleli kesävaatteissa - joten paras jatkossa pitäytyä talvivarustuksissa. Suomen kesä on suomenkesä.

Sitten rumbaan. Alkeissa oltiin, joten paria tuttua konkaria lukuunottamatta useimmat tanssittajat olivat tanssitaipaleensa alussa. Viennin seuraamiseen ei tarvinnut keskittyä, koska uusia kuvioita oli vähän. Sain rauhassa harjoitella rumban perusaskelta ja etsiä vartalon oikeaa liikettä.

Paino päkiöillä, akuankka-asento, ilmava ja sivusuunnassa kapea raami, katse pariin, kevyt kämmenkosketus ja kyynervarret lähes koskettavat toisiaan, aloituksessa naisen vas jalka osoittaa sivulle.

Naisen ensimmäinen hiiii-das vasemmalle lähtee siitä, että ylävartalo (ei lantio) liikkuu/siirtyy vasemmalle, jolloin lantio pyrkii vastaliikkenä oikealle (hiii) ja vasta tämän jälkeen lantio ja vartalon paino siirtyvät vasemmalle vas jalan päälle (das). Toistaiseksi minun on helpompi mieltää liike siten, että siirrän ensin lantiota oikealle, jolloin ylävartalo siirtyy vastaliikkeenä vasemmalle ja tämän jälkeen vartalon painon siirretään vas jalan päälle. Pikkuhiljaa pitäisi yrittää mieltää liike alkavaksi ylävartalosta, jonka liikettä lantio sitten vastaliikkeellä seuraa/jatkaa. Latinoliike lähtee ylävartalosta, josta se välittyy lantioon ja edelleen jalkoihin.

Rumbassa askeleet maadutetaan - tanssitaan "laahaten". Jalkoja siirrettäessä varpaat hipovat "magneettina" lattiaa, avauksissa ym. jalka viedään aina toisen jalan kautta. Käden alituksissa astutaan lyhyt sivuaskel ja käännytään molempien jalkojen varassa. Nainen tekee mp-käännöksen mieluummin miehen vas edessä kuin sivulla. Käännöksissä vähän sähäkkyyttä, muuten liikettä jarrutetaan.

Rumba on tanssilajin nimi ja Suomessa sitä tanssitaan pääosin boleromusiikin tahdissa - siitä nimi rumbabolero. Lisäksi on kansainvälinen rumba, jossa rytmi lasketaan hieman eri tavoin sekä amerikkalainen neliörumba, jossa rumban askelia astutaan pääosin neliökuviona. Jos olen oikein ymmärtänyt monimutkaista tanssin salakieltä...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti