maanantai 14. marraskuuta 2016

Samin tango 2

Olin Sami Heleniuksen alkeistangon opissa viimeksi vuosi sitten. Tanssirupeamasta jäi silloin hämmentynyt ja osaamaton olo (täällä). Eilen Sami veti jälleen kolmetuntisen tangon alkeistunnin Malmin työväentalolla. Jotain olen vuodessa oppinut, sillä tunnin opit olivat pääosin tuttuja, ja sain rauhassa keskittyä hienosäätöön. Treenistä jäi hyvä fiilis. Pitempäänkin treenannut oppii alkeista paljon uutta - sellaista, jota ei vasta-aloittajana hiffannut alkuunkaan.

Samista välittyi positiivista energiaa ja hän tuntui viime vuodesta vielä rentoutuneen. Opettaessaan hän oli hyväntuulinen ja innostava. Perusope eli Pirjo Kärnä ei ollut paikalla, joten tarvitessaan tanssiparia Sami tanssitti vuoron perään eri kurssilaisia, mikä tuntui kivalta. Hän ei valinnut vietäväkseen vain kauneimpia ja notkeimpia, kuten osa miesopeista tekee - ymmärrettävästi tosin.

Sami korosti, että tangossa astutaan kolme yhtä pitkää askelta ja neljäs viereen. Eli hänen mukaansa tango on sähäkkää kävelyä, jossa jalkaa nostetaan hieman irti maasta. Reidet toisiaan hipoen. Minkä Sami ilmaisi siten, että nainen astuu ensimmäisen taka-askeleen "kiinni" eli samaan linjaan tukijalan kanssa ja toisen taka-askeleen "auki".

Tangossa on tärkeää, että molemmat pitävät painopisteen tukevasti omalla puolellaan ja siirtävät painonsa aina selvästi jommalle kummalle jalalle. Muistan erään viejän huomauttaneen minulle, että ei tunne kummalla jalalla seison. Silloin en kunnolla ymmärtänyt hänen huomautustaan. Ei-tukijalka lepää tukijalan vieressä lähes irti lattiasta ja polvi on hieman ylempänä kuin tukijalan polvi. Naisella oik jalka on puoli jalanmittaa vasemman ohi jalkapöydän kohdalla.

Samin kanssa tanssiessa hänestä välittyi ääretön keveys ja jäntevyys. Huomasin myös, että hän piti oikean kätensä lähes irti naisen selästä ja ohjasi naista tukien oikean kyynervartensa alaosan naisen vasempaan kylkeen. Tätä kysyessäni hän vain hymähti ystävällisesti. Liekö kilpatanssin tapa?

Tunnista jäi päällimmäisenä mieleen tanssihetki höyhenenkevyen Samin kanssa.

2 kommenttia:

 1. Hyvä sinä. Vuodessa olet oppinut paljon, ja mikä parasta huomasit sen.
  Nauttios edelleenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Orvokki, tuntuu että uskallus nauttia tanssista vain paranee oppimisen ja kilometrien myötä.

   Poista