keskiviikko 23. syyskuuta 2015

Susan tango 1

Susa Matson opettaa keskiviikkoisin peruslavatansseja Vantaan Puistokulmassa. Tänään oli tangoa, jonka jujun löytyminen on ollut minulle yllättävän vaikeaa (täällä). Naiselta tango vaatii hyvää seuraamista ja heittäytymistä, joista etenkin jälkimmäinen on minulle vaikeaa. Ja Tunnetta!

Tänään huomasin ekaa kertaa, että tanssin itsekin musiikin viemänä, vaikka seurasin viejää. Aiemmin olen etupäässä liikkunut vain viennin mukaan - olen ikäänkuin kokenut musiikin vain viejän kautta. Nyt tunsin ajoittain, että musiikki siirtyi tanssiin minunkin kautta, vaikka pysyin tiukasti viennissä. Jännä ja uusi kokemus. Tanssi alkaa elää minussakin? Kehitystä!

Susa oli herskyvä, räväkkä ja innostava opettaja. Hän korosti, että tangon askel ikäänkuin keinuu (vaikka maata mataen) kantapään tai päkiän kautta koko jalalle. Taaksepäin astuttaessa etummaisen jalan irrotessa maasta varpaat keinuvat ensin ylös ja kantapää irtoaa viimeisenä. Kun nainen astuu oikealla taakse ja oik jalan varpaat koskettavat lattiaa, vas jalan varpaat alkavat samanaikaisesti rullata irti lattiasta.

Toiseksi Susa painotti, että askeltaessa reidet ja polvet puristuvat lähes kiinni - imeytyvät vastajalkaan - ja askel kiertää aina tukijalan kautta. Käännyttäessä bromenade-askeliin avataan vain 45 astetta, jolloin pari on toisiinsa nähden suorassa kulmassa. Naisen lonkka miehen lonkassa, hieman taaempana. Naisella jalkaterät osoittavat lievästi vasemmalle ja askelletaan jalkaterän reunan kautta reidet supussa katse menosuuntaan.

Mies voi rikkoa tangon perusaskellusta hidas-hidas-nop-nop mielensä mukaan. Seuraaminen helpottuu, kun nainen lähtökohtaisesti olettaa, että askel on hidas - tarvittaessa nopeaan ehtii kyllä mukaan.

2 kommenttia:

 1. Sinä olet kyllä mahdottoman hyvä oppilas. Itse en ole koskaan opetellut sanallisesti kaikkea tätä mitä kirjoitat, vaan ne on ollut mielessä ja sitten luussa ja nyt jo varmaan jääneet parketin pölyihin..
  Hienoa lukea sinun riemua kun löysit musiikin itsestäsi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiltti ja kuuliainen tyttö joka yrittää parhaansa seurata opettajaa:):) Kehuja odottaen ja niistä eläen...

   Poista