maanantai 14. syyskuuta 2015

Jutan chacha

Eilen Malmin työväentalolla Jutta Helenius opetti chachan alkeita. Jutta on kaunis ja sulava liikkeissään, iloinen ja kannustava, monisanainen joskin välillä vähän vaikeaselkoinen ohjeissaan. Mutta jokaiselta uudelta opettajalta oppii aina roppakaupalla uutta. Jokainen lähestyy eri kantilta samoja askeleita - Jutan lähestymistavassa korostuu hänen vahva kilpatanssitaustansa, ja toki myös työskentely lasten parissa.

Tiedän ja osaan mielessäni chachan askelluksen perusteet (täällä ja täällä), mutta tanssin tiimellyksessä en pysty toteuttamaan askelia läheskään niin sulavasti kuin aivosoluni kuvittelevat. Osaan rytmin ja tiedän jalkojen ja lanteiden painotukset, mutta ulosanti tuntuu ja näyttää vielä kömpelöltä. Ainakin ihastuttavan sulavaan Juttaan verrattuna, hehheh.

Jutta painotti, että chachassa pärjää, kun löytää rytmin - yks, kaks, kol, chacha (eli neljäs tahti on jaettu) - ja muistaa, että jompikumpi jalka (polvi) on aina ojennettu. Taakse astuttu oikea kaks-askel on ojennettu (eteen jäävä vas jalka myös ojentuu kilpatanssissa, mutta tavellisesti se voi jäädä polvesta myös vähän koukkuun). Vastaavasti eteen astuttu vasen kaks-askel astutaan suoralla polvella.

Kiva muuten, kun alkeistunneillakin käy tanssintaitajia - aloittelijakin saa kokemusta hyvästä viennistä ja on helpompi harjoitella omaa ontuvaa askellusta varman viejän ohjauksessa. Etenkin jos viejä kunnioittaa ja ymmärtää lajiinhurahtaneen opettelua - ja unohtaa oman näyttämisen halunsa.

Pari osaavaa ja harjoittelijalle tilaa antavaa viejää löytyi myös Pirjo Kärnän (täällä) eilisistä sunnuntaitreeneistä Malmilta. Kiva!

4 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Minusta tuli tanssihirmu yli 60-vuotiaana - toteutan nuoruuteni haavetta.

   Poista
 2. Cha caha on yks minun lemppareistani - enkä suinkaan tanssi sitä oikein eli jalat ojennukseesa ja polvet suorina jne. Pääasia on tanssin rytmi ja sen tuoma ilo. Tietty kaikki riippuu viejästä. Jos mies on uskollinen jollekin opille eikä osaa / uskalla toteuttaa itseään, niin ei siinä nainenkaan muuta tee kuin askeltaa.
  Kokeneet tanssittajatt saa sinut muuten oppimaan huomattavasti nopeammin kuin kymmenet oppitunnit (kun nyt kuitenkin jo osaat)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Löytäisikin kokeneen tassijan, joka viitsii viedä opettelevaa mummoa:):) Heti nappaisin treeni- tai tanssikaveriksi. Ja tanssilavojenkin hakusysteemiä vähän pelkään. Usein tutut hakee tuttuja, ymmärrettävästi. Kuten olet aiemminkin todennut, pitää vain uskaltaa käydä ja hakea ahkerasti naisten vuoroilla. Ehkä tässä pikku hiljaa kerää lisää rohkeutta siihenkin. Ne pari kertaa, kun olen lavoilla ollut ja yrittänyt hakea, niin on tuntunut että jää ryntäävien naisten jalkoihin, kun juuri ne osaavat viejät viedään ja varataan heti, kun edellinen tanssitettava irroittaa kätensä. Ei ihan minun juttuni...
   Joudun tyytymään tanssitreeneihin, siellä saa jokainen tanssia ja rauhassa omalla vuorolla. Vaikka en ole vielä lopullisesti jeittänyt toivetta uusista lavakokeiluistakaan...

   Poista