keskiviikko 21. tammikuuta 2015

Napakka chacha

Maanantaina kolme tuntia chacha-tanssia. Kiva huomata, että uusien kuvioiden omaksuminen ei enää tunnu mahdottomalta. Alkaa huomata, miten paljon perustansseissa on samoja elementtejä ja yhden tanssin osaaminen helpottaa toisen oppimista. Maanantaina esim. chacha-tunnilla harjoiteltiin otso-käännöstä, joka oli tuttu tangosta.

Yks-kaks-cha-cha-cha. Napakat, aksenttimaiset askeleet. Jalkaterät ulospäin kuin Aku Ankalla. Yks-kaks -askeleet lyhyet. Tsatsat voi olla pidemmät, ja ne askelletaan jalkaterän sisäsyrjällä - välissä jalkaterät yhteen. Ja lonkat ja kroppa liikkeeseen.

Naisen aloitusaskel vas jalalla vasemmalle tai takaviiston ja sitten alkaa yks-kaks-cha-cha-cha eli oik jalka taakse tukijalan linjassa, sitten askellus vas tukijalalla, minkä jälkeen tsatsat oikealle. Jatketaan yks-kaks-cha-cha-cha eli vas jalka eteen tukijalan linjaan, askellus oik tukijalalla ja tsatsat vasemmalle.

Yritin etsiä tanssille suomenkielistä nimeä - ei löytynyt. Mutta cha cha cha -nimi tulee Wikipedian mukaan siitä, että tanssittaessa ulkoilmaravintoloissa lattioilla olevista hiekanjyvistä kuuluu chachachaa, kun jyvät musertuvat kengien ja lattian väliin. Kuten Mummin kävelystä uusilla nastapohjaisilla lenkkareilla (täällä).

Eilen jatkettiin tutulla fuskulla, jonka metkuista kirjoitin jo lokakuussa (täällä) ja viimeksi viime viikolla (täällä). Taas Maija korosti, että ponnistus fuskun askeleeseen lähtee tukijalalta. Tukijalan jalkaterä rullautuu nousten varpaille ja askeltavan jalan jalkaterä rullautuu varpailta alas kokojalalle. Kevyesti keinuen.

Lisää chachasta, fuskusta ja muista tansseista Orvokin tanssisivuilla Villit askeleet.

8 kommenttia:

 1. Kiva postaus ! Rakastan tanssia, etenkin latinalaisia tansseja. Olen harrastanut salsaa, ja nykyään zumbaan. Olen huomannut saman minkä sinäkin toteat tuossa alussa; eri tansseissa on samoja aineksia. Toivotan sinulle paljon lisää hurmaavia hetkiä tanssin pyörteissä !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olen aina pitänyt tanssista. Nuorempana kokeilin joskus jazztanssia ja jonkun vuoden olin salsatunneilla. Mutta vasta mummi-iässä löysin riittävästi aikaa ja rohkeutta mennä säännölliselle paritanssatunneille. Ja olen hurmaantunut! Jatketaan molemmat kevään odotusta tanssin pyörteissä.

   Poista
 2. Lattarit vie mennessään :). Mukavia tanssitunteja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minut on vienyt kaikki paritanssit, myös perinteisemmät tango ja valssi. Mukavia lattareita sinullekin!

   Poista
 3. Hyvä hyvä sinä. Olet huomannut että samat kuviot esiintyy eri tansseissa, ja se on iso edistys. Että osaat erotella kuviot. Erilainen rytmi, mutta kuvio liki sama - se nopeuttaa oppimista. Ja kun ne on luu-lihasmuistissa, niin ei tarvitse enää juuri ajatella.Ja uudet kuviot oppii siten nopeammin. Ja ehtii sitten takentaa kropan käyttöä ja painopisteitä.
  Ei cha-chaalla ole suomenkielistä nimeä, älä edes yritä etsiä…
  Jotenkin tunnen kademieltä sinun innostukselle ja aktiviteetille. Sellaista ihan pientä :)
  Kiitos muuten villit-askeleet -linkistä, olen otettu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Villit askeleet -sivusto on suositusten arvoinen! Innostus on ihanaa, sietää ollakin hieman kateellinen. Aina uuden aloittaminen kiehtoo - vanhanakin, näemmä. Sinä voit olla iloinen, että aloitit tanssin nuorempana ja ehdit nauttia silloin. Minä taas hieman kadehdin sitä - miksen ymmärtänyt tanssin tuomaa iloa aiemmin.

   Poista
 4. Tanssia en sanottavasti osaa, mutta loistavaa liikuntaa se on. Innostuin kymmenkunta vuotta sitten rivitanssista ja oli joksus cha-cha-chaata, sambaa, rumbaakin, joten pikkuisen tutuiksi tulivat askeleet. Nytkin osallistuisin kantritunneille, mutta ovat niin julmetun kaukana, vain kerran vuodessa lähellä kylätalolla. Ei se tuntuma pysy yllä, jos vain kerran vuodessa harrastaa, mutta mukava sekin, kuin ei ollenkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pari kertaa rivitanssia on kokeiltu, ja kivaa se on sekin. Tanssi on kivaa kaikissa muodoissa - usein tai harvoin kunhan joskus jalkaa saa nostaa.

   Poista