tiistai 15. marraskuuta 2022

Herkuteltiin kääryleillä


Vietimme isänpäivää Tyttärien tilalla Taattisilla. Mukaan pääsivät Ukki-isän lisäksi toinen isä eli Opiskelijapoika 1- ja 6-vuotiaiden Pikkupoikiensa kanssa sekä Juniori Tyttökaverinsa kanssa. Esikoisen perhe oli flunssassa, Pikkupoikien äiti vatsataudissa ja Lontoontyttö Lontoossa :)

Opiskelijatytön kanssa päätimme valmistaa kaalikääryleitä legendaarisen Mysi Lahtisen (1938-2019) ohjeen mukaan. Ohje on kuudelle hengelle ja se on julkaistu mm. Hesarin vanhassa kuukausiliitteessä (9/2017). 

Kääryleiden täytteeksi laitoimme sekä hirven jauhelihaa, jonka Opiskelijatyttö oli saanut naapurissa asuvalta metsästäjältä, että Tyttären lähimetsästä keräämiä suppilovahveroita. Ison ja litteän kaalinpään ostimme Raision Prismasta, jossa niitä myydään käärylekaalin nimellä. 

Olen tehnyt kaalikääryleitä Mysin ohjeen mukaan vuosien aikana syksyisin ehkä noin kahden vuoden välein. Yleensä ne ovat olleet aina herkullisia. Tällä kertaa valmiissa kääryleissä oli mielestäni liian vähän suolaa. Syy saattoi olla siinä, että en käyttänyt valeluun tarpeeksi vahvaa kasvislientä. Myöhemmin huomasin, että Mysin omassa keittokirjassa olevan kääryleohjeen (mutta ei Hesarissa olleen) mukaan myös täytteeseen laitetaan suolaa.

Kaalikääryleet ovat parhaimmillaan seuraavana päivänä. Mutta toki ne voi syödä heti uunista oton jälkeenkin :) kuten me lauantai-iltana teimme.

Täyte:
800 g sika-nautajauhelihaa ja/tai pieniksi silputtuja, voissa paistettuja tatteja tai suppilovahveroita
1 dl raakaa puuroriisiä 
1 muna
Kaalin sisuslehdet silppuna
Tilkka siirappia ja tilkka kermaa
1 tl valkopippuria (ja suolaa)
Voita pellille

Valeluun:
4 dl kermaa 
Maltillisesti siirappia
5-6 dl vahvaa liha- tai kasvislientä


Keitä kaalinpää kokonaisena suolattomassa vedessä. 
Kun lehdet ovat vähän laiskistuneet, nosta kaali siivilään valumaan.
Ruskista sienet. Keitä puuroriisi liha- tai kasvisliemessä pakkauksen ohjeen mukaan.

Valmista täyte: Sekoita liha, sienet, riisi, muna ja kaalisilppu. 
Lisää valkopippuri, tilkka siirappia ja tilkka kermaa (ja suolaa).


Irrota kaalin lehdet. Leikkaa paksuimmat lehtiruodit ohuemmiksi. 
Silppua sisimmät pikkulehdet täytteen joukkoon.
Asettele kaalinlehti kupera puoli alaspäin ja nosta täytettä lehdelle.
Taita ensin kaalin lehden kantaosa ja sitten reunat täytteen päälle. Käännä rullalle.


Kuumenna korkealaitainen, tyhjä pelti uunissa.
Ota kuuma pelti ulos ja sulata siinä reilusti voita.
Lado kääryleet vieri viereen pellille reunapuoli alaspäin. 

Pistä pelti 225 asteiseen uuniin ja paista kunnes kääryleet saavat selvästi väriä.
Vedä pelti ulos ja valele kääryleitä reippaalla kerman lorolla ja niukalla siirapin lorolla. 
Käännä kääryleet ympäri ja paista puoli tuntia. Toista valelu ja kääntäminen.


Laske lämpö 175 asteeseen. 
Paista kääryleitä vielä 2-3 tuntia.
Tänä aikana käännä kääryleet vielä ainakin kerran ja 
valele usein runsaalla kermalla ja niukalla siirapilla sekä väliin vahvalla liha- tai kasvisliemellä.

Paistamisen jälkeen anna kääryleiden jäähtyä uunissa. Peitä jäähtyneet kääryleet ja pane kylmään yöksi. Seuraavana päivänä valele kääryleet uudelleen kaalin keitinliemellä tai kasvisliemellä ja lämmitä miedossa uunissa. Tee kermakastike paistinliemestä.


Loppuillan pelasimme Kuusivuotiaan kanssa Uno-korttipeliä. Ja herkuttelimme Opiskelijatytön leipomalla kurpitsa-pähkinäkakulla - nam. Kaikki paitsi kaksi Isää, joista vanhempi torkahteli Pakarintuvan keinutuolissa ja nuorempi oli nukuttamassa juhlista väsynyttä Yksivuotiasta.

Yksivuotias antoi isälleen tervetulleen isänpäivälahjan. Kaikkien - ja etenkin isänsä - yllätykseksi vesseli nukkui ensimmäisen kokonaisen yönsä putkeen - heräämättä kertaakaan :):)

2 kommenttia: