torstai 10. kesäkuuta 2021

Tony Taidehallissa

Anja Roomassa 1965 Tonyn kuvaamana.

Kävin Hesassa hoitamassa asuntoni remppaa - vaihteeksi :) Samalla kävin Helsingin Taidehallissa Töölössä - yksi lempimuseoistani :) Sisään pääsi ja mahtui myös ilman ennakkovarausta, vaikka varaus oli edelleen toivottava.

Museossa oli esillä yli sata amerikkalaisen Tony Vaccaron muoti- ja lifestyle-valokuvaa 1940-1970 -luvuilta. Lähes satavuotias (s. 1922) valokuvaaja asuu ja työskentelee edelleen New Yorkissa. Vuosina 1963-79 Vaccaro oli naimisissa suomalaisen mallin Anja Lehdon (1939-2013) kanssa, jonka hän tapasi Armi Ratian Marimekolle organisoimassa kuvaussessiossa New Yorkissa 1960-luvulla. 

Elämä on ihanaa -niminen valokuvanäyttely oli ihana. Tykkäsin. Paljon upeita muotikuvia - joukossa huoneellinen Helsingissä ja Porvoossa kuvattuja marimekkoja. Naurattaviakin kuvia, kuten Ilottelua kadulla (1965), jossa joukko jäykkiä suomalaismalleja juoksi ratikkaan Meilahdessa. Suomalaista ilottelua :) 

Upeiden muotikuvien lisäksi näyttelyssä oli kiehtovia muotokuvia maailmankuuluista taiteilijoista ja poliitikoista - Picassoa, Kennedyä, Lorenia… Sekä realistisia sotakuvia 1940-luvulta, jolloin nuori Vaccaro taisteli USA:n joukoissa Euroopassa. 

Näyttelystä jäi tunne, että elämä on ihanaa - vaikkei olisikaan…

Toimittaja Terhi Harperin jutussa kesäkuun Seurassa (2021) löytyy ihana kuva
90-vuotiaasta Tonysta ja hänen 72-vuotiaasta ex-vaimostaan Anjasta.

Gwen Verdon, New York 1959

Marimekko-linnut, Helsinki 1965

Valkoinen kuolema, sotamies Henry I, Tannenbaum, Ottre, Belgia 1945

 Ilottelua kadulla (Street Fun), Helsinki 1965

2 kommenttia:

  1. Varmasti mielenkiintoinen näyttely ja kiitos ihastuttavista kuvista, joiden hellyys ja keveys puhuttelivat!

    Vaihtoehtoa vilauttaen: kyllä ELÄMÄ on ihanaa, - kaikkinensa - joten nautitaan täysillä ainutkertaisesta matkastamme:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Keveys kuvaa hyvin näyttelyä - positiivisessa mielessä. Ja sitä ainakin minä etsin tietoisesti, keveyttä ja iloa. Sillä perimässäni on paljon alakuloon ja liialliseen vakavuuteen vetäviä juonteita :) Nautitaan ja iloitaan!!

      Poista