perjantai 4. kesäkuuta 2021

Aaltoa eestä ja takaa

Aaltoa eestä

Valkoista rappausta, lämmintä puuta, klinkkerilattioita, ritilöitä ja liuskekiviä. Vinoja pintoja, tasoeroja ja portaita. Tyylikkäitä lamppuja ja hyvinvoivia viherkasveja. Ekstrana sisäpihan ”lummelampi”. Ja valoa, valoa ja valoa. Tuttua Aaltoa Christine ja Göran Schildtin kodissa Tammisaaressa. 

Villa Skeppet (Laiva) - nimi, jolla paikkakuntalaiset alkoivat kutsua Schildtin pariskunnan rantakadulle näkyvää, veistoksellista omakotitaloa pian sen valmistumisen jälkeen vuonna 1970. Merelle avautuva, 200 neliön rakennus, joka toukokuussa 2021 on avattu yleisölle. Yksi harvoista pientaloista, jonka Alvar Aalto ehti ja halusi suunnitella uransa työntäyteisinä loppuvuosina. 

Kirjailija, taidehistorioitsija ja purjehtija Göran Schildt (1917-2009) ystävystyi pari kymmentä vuotta vanhemman arkkitehti Alvar Aallon (1898-1976) kanssa 1950-luvulla. Ystävykset tapasivat usein kaksin tai vaimoineen Välimerellä. Aallon kuoltua Schildt kirjoitti ystävästään elämänkerran, joka julkaistiin kolmessa osassa vuosina 1982-90.

Christine ja Göran Schildt asuivat ja työskentelivät pääosin Kreikan Leros-nimisellä saarella olevassa kodissaan, jossa 80-vuotias Christine (s. 1940) asuu edelleen. Aalto halusi 1960-luvun lopussa rakentaa Etelän auringossa viihtyville ystävilleen Suomi-kodin, joka sitoisi heidät enemmän Pohjolaan. 

Aallon suunnitelma ei onnistunut :) sillä pariskunta asui jatkossakin Suomessa vain pari kuukautta vuodesta. Göranin kuoltua Christine lopulta luopui asunnosta 2018 kokonaan ja lahjoitti rakennuksen irtaimistoineen pariskunnan nimeä kantavan säätiön omistukseen.

Pidin Laiva-villan isoista valoa tulvivista ikkunoista, vinoon ladotusta olohuoneen parketista ja pienistä tummista klinkkerilaatoista tehdyistä ikkunalaudoista. Suljetusta minimalistisesta sisäpihasta ja katetusta yhteydestä asuinrakennuksen ja viereisen saunan välillä - aaltomaisine ritiläseinineen. (Ritilän suojassa vanha rodo availi juuri komeita kukkiaan.) 

Lumouduin vehreästä puisto- ja merinäkymästä, joka vangitsi minut olohuoneen kokoaan isomman  kulmaikkunan eteen. Samoin kuin intiimistä, kevääseen vasta puhkeavasta sisäpihasta, joka vähä vähältä paljastui kun ulko-ovelta nousi eteisen portaita talon ”keskikerroksen” aulatilaan. Ja alati hurmaannun kauniin harmaista, pehmeistä liuskekivistä :):)

Lähtiessä ostin mukaani rakennuksesta diplomityön tehneen arkkitehdin Sanna Tegelin kirjoittaman kirjan Villa Skeppet (2021). Mielenkiintoinen, seikkaperäinen ja hyvin tehty tietopaketti Alvar Aallon pienimmän ja viimeiseksi jääneen pientalon suunnittelu- ja rakennusprojektista. Valokuvaaminen oli kielletty rakennuksen sisällä, joten kirjan kuvia katselemalla voin myöhemmin muistella näkemääni.

Suomi-matkailu kannattaa. Läheltä löytyy valtavasti uutta, jännää ja kivaa :):)

Aaltoa takaa

Lehto-orvokitkin olivat valkokukkaisia eli tyyliin sopivia :)

Takapihaa rajaava varastorakennus Aurinko-pöytäryhmineen.

Sanna Tegel: Villa Skeppet, 2021

Yksi Aallon lukuisista Skeppetin luonnoksista, jossa näkyy 
asuintalon, saunan, varaston ja lammen sijoittelu tontille.
(Tegelin Villa Skeppet -kirjan kuvitusta)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti