keskiviikko 29. huhtikuuta 2020

Vuokkoja ja rentukoita


Keväinen metsä on nyt täynnä valkovuokkoja - Lounais-Suomessa osin myös keltavuokkoja. Ja monilla rannoilla kukkii jo lapsuuteni lempikukkia rentukoita.

Kevään vaihtuessa kesään metsissä, niityillä ja rannoilla alkaa kukkia kymmeniä tuttuja kasveja, joiden nimiä en kuitenkaan muista tai tiedä. Onneksi löysin mökin kirjahyllystä vanhan Otavan Värikuvakasvion, jonka olen joskus ostanut ilmeisesti Salon kirpputorilta.

Eino Kärjen kääntämä ja toimittama pehmeäkantinen kirjavanhus on 1. painos vuodelta 1951. Tämän jälkeen kirjasta on otettu useita painoksia - ainakin 11. painos vielä 1970-luvulla. Kasvion kauniit värikuvat on piirtänyt saksalaissyntyinen kirjailija ja kuvittaja Edgar Hahnewald alkujaan Lorentz Bolinin ja Lennart O.A. von Postin toimittamaa Floran i Färg - nimistä ruotsalaista alkuteosta varten.

Kirjavanhus on säilynyt ihmeen hyväkuntoisena lähes 70 vuotta. Ja on edelleen käyttökelpoinen ja kaunis vanhanaikaisine kasvikuvineen. Ehkä loppukesästä tunnistan muitakin kasveja kuin vuokot ja rentukat :):)


4 kommenttia:

  1. Oikea aarrevahnus Sinulla! Kasviokuva toi ihanat ja inhat pakollisen jokakesäisen kasvienkeruu-urakan ja niiden prässäyksen ja tenttimisen koulumuistot mieleen, mutta sama täällä: nuo oppaat ovat edelleen taanehtivasti käytössä, vaikka palikkaankiin saa tunnistusohjelmia.
    Luonnonläheistä ja lämminhenkistä vappuaikaa teille mökkiläisille:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vappumieltä sinnekin suuntaan, Takkutukka :)
      Minä olin viimeisiä vuosiluokkia, jotka vielä oppikoulun 1. Ja 2. luokan jälkeisinä kesinä joutuivat keräämään ja prässäämään muistaakseni 40 luonnonkukkaa. Minulta homma jäi aina kesäloman viime viikoille ja kasvioni täyttyi oudoista syyskukista. Silloin inhosin hommaa...

      Poista
  2. hyllystäsi löytyi oikea aarre, samanlainen löytyy myös meiltä, tykkään näistä vanhoista kasvikirjoista erityisesti niiden taidokkaasti piirrettyjen kuvien vuoksi.
    tääl mukulaleinikit aloittelevat vasta kukintaansa, rentukoita saamme viel hetken odottaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Piirretyt kuvat kiehtovat - vanhanaikaisia, mutta silti hyvin tunnistettavissa. Eikö...

      Poista